Documentaire over ‘De gekooide recherche’ op Eindhovens Film Festival
Tijdens het Eindhovens Film Festival zal op zaterdag 28 en zondag 29 november a.s. in het Natlab drie maal de documentaire De gekooide recherche worden vertoond over de totstandkoming van het gelijknamige boek van Prometheus-auteur Michiel Princen.
TV- en documentairemaakster Manon Hoornstra filmde een jaar lang de worsteling van de auteur – in creatief, moreel en juridisch opzicht – om een kritisch boek over de politieorganisatie te schrijven hoewel hij daar tien jaar met veel plezier had gewerkt. Princen werkte aan grote rechercheonderzoeken zoals naar de afpersing van Willem Endstra. Hij signaleerde als rechercheur echter ook hoe vooral de sociale cultuur binnen de politie de slagvaardigheid dwarszat. Het boek, in maart van dit jaar verschenen en inmiddels in zesde druk, zwengelt nu ook binnen de Nationale Politie een pittig debat aan over de kwaliteit en de cultuur van de recherche.
Zondagmiddag 29 november is na afloop van de vertoning een podiumvraaggesprek tussen tv-presentator Jeroen Latijnhouwers met zowel documentairemaakster Hoornstra als Princen. Boekhandel Van Piere verzorgt de boekverkoop.
Bekijk hieronder de trailer van de documentaire.
Over De gekooide recherche:
Als Michiel Princen in 2004 rechercheur wordt bij de Amsterdamse politie kan hij meteen aan de bak. Met de liquidatie van witwasfenomeen Willem Endstra begint een jarenlang onderzoek naar diens afpersing door Willem Holleeder. Jan-Dirk Paarlberg, bezitter van de P.C. Hooftstraat, blijkt de onverwachte witwasser van die afgeperste miljoenen. Daarna werkt Princen mee aan andere grote onderzoeken.
Behalve de successen ziet hij talrijke bottlenecks binnen de opsporing. Hij constateert hoe vooral de sociale cultuur binnen de politie de slagvaardigheid dwarszit. Na tien jaar verlaat Princen, met pijn in het hart, de recherche. De gekooide recherche is zijn spannende, kritische en ronduit onthutsende verhaal, van binnenuit geschreven. Inmiddels zwengelt het boek, óók binnen de politie, een pittig debat aan over de kwaliteit en de cultuur van de Nederlandse recherche.
‘Een man die iets probeert te verbeteren.’ Humberto Tan, RTL Late Night
‘Ik heb het boek niet gelezen. Ach, er zijn véél interessantere boeken.’ Gerard Bouman, landelijk korpschef van de nationale politie
‘Op cultuurgebied en ook op kennis en kunde is er verbetering [bij de recherche] mogelijk. Het boek van Princen dient tot voorbeeld.’ Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie
‘Een absolute aanrader voor iedereen die denkt dat de politie goed functioneert. Wat een fascinerend verhaal!’ Peter R. de Vries
‘Een aanklacht tegen een in zichzelf gekeerde organisatie.’ de Volkskrant