Vandaag werd de shortlist van de Socratesbeker 2024 bekendgemaakt. De jury nomineerde o.a. Doe zelf normaal van Maxim Februari voor de prijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. Doe zelf normaal bespreekt het vraagstuk wat er met menselijk recht, rechtstaat en democratie kan gebeuren in een tijd waarin klimaatverandering en technologische ontwikkelingen steeds meer grip krijgen op ons leven. De uitreiking van de Socratesbeker 2024 vindt plaats op 10 april in Spui25 te Amsterdam. Wij feliciteren Maxim Februari uiteraard van harte met zijn nominatie!
Bekijk hier de volledige shortlist en lees meer informatie over de uitreiking van de prijs.
Bestel hier een exemplaar van Doe zelf normaal.
Meer over Doe zelf normaal:
Onder invloed van de klimaatverandering en intelligente technologieën verandert de democratische rechtsstaat. Natuur en technologie sturen het beleid en nemen beslissingen voor ons. Het is de vraag of we zelf ons gedrag nog kunnen blijven normeren.
Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen.
Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre, en in 2018 de J.H. Heldringprijs voor columnistiek. Hem is de P.C. Hooft-prijs 2020 toegekend.
‘Februari is een origineel schrijver en denker en een geweldig stilist, met niet zelden een fijnzinnig gevoel voor humor. Hij maakt nieuwsgierig, zet aan tot denken en is kritisch op een zeer unieke manier.’ Jury J.L. Heldringprijs
‘Februari beheerst zijn materie volledig en schrijft met humor en verbeelding.’ NRC
‘Het werk van Maxim Februari getuigt van een grote bekommernis om de wereld.’ Jury C.C.S. Croneprijs
‘Februari kijkt voorbij de rookgordijnen, verdrijft ze en biedt een blik op de werkelijke problemen daarachter.’ Het Parool