Na eerder al veel media-aandacht te hebben ontvangen de afgelopen weken, verscheen Olivier van Beemen vandaag opnieuw in de pers met een uitgebreid interview in het Algemeen Dagblad over het leveren van bier door Heineken aan radicale groeperingen in Rwanda en andere misstanden van het bedrijf in Afrika. Bier voor Afrika, het jongste boek van Van Beemen en de opvolger van Heineken in Afrikaheeft veel opschudding veroorzaakt. Het nieuwe boek gaat verder waar Van Beemens Heineken in Afrika stopte. Na een waarschuwing van Heineken-topman Jean-François van Boxmeer, besluit Van Beemen dieper te graven dan ooit, op zoek naar de Afrikaanse geheimen van de bierbrouwer. Bier voor Afrika is het resultaat van vijf jaar onderzoek en uitvoerige gesprekken met de directie van Heineken.

In het interview met AD-journalist David Bremmer vertelt Van Beemen dat hij zoveel nieuwe informatie kreeg na zijn eerste boek dat hij niet anders kon dan nog dieper te graven in Heinekens belangen in Afrika. ‘Mijn eerste boek was met de kennis van nu incompleet. Het nieuwe boek bevat twee keer zoveel informatie, maar is de helft dunner.’ In Bier voor Afrika ‘trekt [Van Beemen] een beerput van corruptie, seks en relaties met dubieuze, moorddadige regimes open. Zo ontmantelt hij de reputatie van ethisch zakendoen die Heineken zo graag uitdraagt,’ schrijft Bremmer.

Het geschetste imago van Heineken in Afrika is misschien goed, maar ‘als je inzoomt, blijft er weinig over,’ vertelt Van Beemen. Heineken is trots op de gecreëerde werkgelegenheid, lokaal gewonnen grondstoffen, en helpt mee bij de bestrijding van veel ziektes, zoals malaria en geelzucht. Maar ze vertelt niet over het inzetten van promotiemeisjes, die in sommige gevallen seksueel misbruikt worden, het leveren van bier aan Rwandese soldaten tijdens die massamoorden pleegden op de Hutu-bevolking, of dat het de corrupte regering van Burundi in stand houdt als grootste inkomstenbron blijkt uit Bier voor Afrika.

Het boek heeft nu al veel teweeg gebracht. Van Beemen vertelt dat donororganisatie Global Fund, dat gesteund wordt door de Gates Foundation, is al gestopt met zijn partnerschap met Heineken. ‘Wellicht besluit ASN Bank Heineken niet meer als duurzame belegging te zien. Ze stelden al twee keer een onderzoek in, maar beperkten zich toen tot een gesprek met Heineken.’ En in Den Haag wordt er gepraat of de staatsteun die Heineken ontving in Afrika terug gevorderd kan worden.

Klik hier om het volledige interview te lezen.

Eerder verschenen er uitgebreide besprekingen van Bier voor Afrika in NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw, Algemeen DagbladFollow the Money, Noordhollands Dagblad en op nos.nl en nu.nl. 


Over Bier voor Afrika:

‘Maak er geen kruistocht van, daar ben je veel te jong voor,’ waarschuwde Heineken-topman Jean-François van Boxmeer de auteur tijdens hun eerste ontmoeting. Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen beschouwde het als een aanmoediging nog dieper te graven, op zoek naar de Afrikaanse geheimen van de bierbrouwer.

Bier voor Afrika is een boek vol opzienbarende onthullingen en baanbrekende analyses die een nieuw licht werpen op de zakenwereld in Afrika. Het commerciële succesverhaal van Heineken gaat gepaard met veelvuldige schendingen van de eigen gedragscode en internationale richtlijnen. De brouwer raakte betrokken bij oorlogsmisdaden, corruptie en benadeelt de lokale fiscus door geld weg te sluizen via geheimzinnige constructies. ‘We hebben geen keus,’ antwoordt Heineken. Maar is dat echt zo?

Dit nieuwe boek is het resultaat van vijf jaar onderzoek en uitvoerige gesprekken met de directie van Heineken. Het is een vervolg op het veelgeprezen Heineken in Afrika, dat werd genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor uitzonderlijke buitenlandjournalistiek en tot vragen in de Tweede Kamer en het Europees Parlement leidde. Engelse en Franse vertalingen zijn in de maak.

Olivier van Beemen is onderzoeksjournalist en publiceert in onder meer NRC, Le Monde, De Correspondent en Follow the Money. Tussen 2002 en 2012 was hij correspondent in Frankrijk voor Het Financieele Dagblad, Elsevier en Knack.

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >