Afgelopen woensdag verscheen er in Trouw een interview met Dick Veerman, Foodlog-hoofdredacteur en auteur van Daarom zijn boeren boos. Zijn boek biedt een brede en ook historische analyse van de problemen en onvrede in de agrarische sector.
In gesprek met Lukas van der Storm, redacteur landbouw en stikstof bij Trouw, gaat Veerman in op het stikstofbeleid, de boerenprotesten en de uitdagingen rondom verduurzaming. Hij stelt dat boeren klem zitten tussen de vrije markt en de steeds strengere duurzaamheidseisen van de overheid. ‘Ze bevinden zich in een spagaat die ze zelf niet kunnen oplossen,’ aldus Veerman. Blijft de boerenboosheid bestaan, of is er een uitweg? Je leest het in Daarom zijn boeren boos.
Lees hier het artikel in Trouw
Meer over Daarom zijn boeren boos:
Waarom zijn de boeren boos? Deze vraag staat centraal in het nieuwe boek van Foodlog, dat de schijnwerpers richt op de diepgewortelde frustraties en de mix van factoren achter de boerenprotesten in Nederland en Vlaanderen in de context van Europa. In een tijd waarin de voedselproductie voor een scala aan uitdagingen staat, biedt dit boek een verhelderend inzicht in de kern van de boerenboosheid, die de nodige raakvlakken heeft met de burger die van de traditionele politiek is afgehaakt. Het boek schetst de invloed van landbouw op de natuur via de druk van economie, technologie, politiek en de keten van toeleveranciers, verwerkende industrie en detailhandel. Door de lens van diverse experts wordt de lezer meegenomen op een reis door de geschiedenis van de landbouw om de huidige uitdagingen in de sector te duiden en mogelijke toekomsten te schetsen.
Daarom zijn boeren boos biedt een verhelderend perspectief op een van de meest urgente kwesties van onze tijd: houdt de boer het vol? Boeren zijn kleinbedrijf. Hun afnemers zijn grote bedrijven en zij én de overheid stellen voge eisen aan hun license to produce.