Eline Helmer te gast bij Tijd voor MAX


Eline Helmer schoof aan bij presentatoren Martine van Os en Sybrand Niessen om te vertellen over haar debuut Een Rus als ik. Helmer woonde vijf jaar lang in Rusland, eerst in Pskov en later in de hoofdstad St. Petersburg. In dit boek deelt zij haar ervaringen als nieuwkomer in Rusland; inkijkjes in het dagelijks leven daar en dialogen met de bijzondere mensen die zij heeft ontmoet. In het interview vertelt Helmer grappige anekdotes over Russisch leren en de uitdaging van inburgeren in een land waarvan ze de cultuur destijds nauwelijks kende.

In het gesprek benadrukt Helmer dat het in deze tijd van oorlog belangrijk is om niet over álle Russen op één manier te spreken. ‘Die variatie tussen verschillende mensen blijven zien is heel belangrijk. Er zijn zoveel mensen die al hun hele leven hun best doen, ook in heel enge situaties zoals nu, die zich toch blijven inzetten voor een vrije, open en democratische samenleving. In dit boek kun je met een heleboel Russen kennismaken.’

Martine van Os beaamt dit: ‘Je krijgt een inkijkje in Rusland. En het boek is met de nodige humor geschreven.’

Bekijk de aflevering hier.


Over Een Rus als ik:

Eline Helmer is 22 als ze naar de provinciestad Pskov verhuist en vol tegen de Russische realiteit op loopt. Maandenlang in het donker leven omdat het minder dan de helft van de dag licht is. Duizelig zijn tijdens het sporten omdat je lichaam protesteert tegen het enige dieet dat je je met je nieuwe salaris kunt veroorloven. Omringd door Russen die je zonder gemeenschappelijke taal niet écht kunt leren kennen.

Vijf jaar later woont ze nog steeds in Rusland, spreekt ze de taal vloeiend en vraagt ze zich af: wat als iedereen in Nederland een praatje kon maken met de conciërge van de staatsuniversiteit van Pskov, die een sjaal voor mijn moeder heeft gehaakt? Kennis kon maken met de collega die wekelijks een plastic tas met groenten uit haar moestuin voor mijn deur zet? Of met de vriend die mijn bevroren banaan uren onder zijn jas droeg, zodat ik hem toch kon pellen?

In Een Rus als ik neemt Eline Helmer je mee naar het alledaagse Rusland. Aan de hand van dagboekaantekeningen en tientallen woordelijk opgeschreven gesprekken volg je haar van het Pskovse platteland naar het hart van Sint-Petersburg, van het onverwachte naar het volstrekt gewone, van een van hen naar een van ons.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Eline Helmer (1993) is antropoloog. Na een master in Russische en Oost-Europese studies aan de universiteit van Oxford promoveerde ze in 2021 aan de school voor Slavische en Oost-Europese studies van University College London. De afgelopen jaren woonde ze achtereenvolgens in Pskov en Sint-Petersburg, waar ze als docent op de universiteit werkte.