‘Elitepauper’ van Freek van Kraaikamp voetbalboek van het jaar


Afgelopen zaterdag is Elitepauper van Freek van Kraaikamp verkozen tot hét Voetbalboek van 2018 door lezers en volgers van Staantribune. Van Kraaikamp, zelf jarenlang volger van HFC Haarlem, heeft in het boek een voor veel lezers herkenbaar beeld geschetst van het leven van een voetbalsupporter: ‘Dit moet ik even laten bezinken. Ik was – en ben nog steeds – voor Haarlem. Wij wonnen nooit wat.’

De prijs, die in boekhandel De Vries-Van Stockum in Den Haag werd uitgereikt, is bedoeld voor boeken die de Nederlandse voetbalcultuur centraal stellen. Zo stelt Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës: ‘Met deze prijs willen wij, als bewakers van de Nederlandse voetbalcultuur, het voetbalboek in het zonnetje zetten. Niet alleen de bekende bestsellers, maar ook boeken over cultvoetballers, minder populaire clubs of over supporterscultuur. Wij hopen dat voetballiefhebbers die normaal niet zo van lezen houden, worden gestimuleerd om eens vaker een boek te pakken.’

De rapportage van De staantribune over de uitreiking kunt u hier teruglezen.


Over Elitepauper:

Hij is een charmante allemansvriend. Op jonge leeftijd maakt hij pijlsnel carrière en beheert hij al snel miljoenenvermogens. Maar zijn leven in de betonjungle knijpt langzaam alle vreugde uit hem.

Zijn enige redding is het stadion, de weekenden met de jongens van de tribune. Op het nieuws worden ze tuig en hooligans genoemd, maar voor hem zijn ze heilig. Zij houden hem op de been. De roes van de gevechten maakt het leven echt.

Maar dan worden de fundamenten onder hem weggeslagen. Zijn mentor ontvalt hem en zijn beste vriend is gedwongen bij hem onder te duiken. Langzaamaan begint zijn dubbelleven te wankelen en komt hij er alleen voor te staan. Welke keuze maak je als je wordt gedwongen te kiezen tussen je beide levens?

Freek van Kraaikamp (1985) is een havojochie uit de Bollenstreek, die opgroeide op de voetbaltribune. Hij schrijft voor onder andere VICE Sports, Nieuwe Revu en NRC. Elitepauper is zijn debuutroman.

 

‘Een mokerslag van een roman. Van Kraaikamp is een nieuw groot talent in de letteren.’

Herman Brusselmans

‘Een brok rauwe agressie, met voetbal als bijzaak en bloed als bijsmaak.’

Nieuwe Revu

‘Pure voetbalcultuur: genadeloos, met gitzwarte humor en vol strijd.’

Footballculture