Onder het ijs van Ellen de Bruin is sinds de verschijning in begin januari zeer warm onthaald door de pers. Het boek vertelt het verhaal van Bas, een junior onderzoeker die de plek van haar hoogleraar Reinier op een expeditie naar de Noordpool moet overnemen nadat hij onverwacht overlijdt. Terwijl Bas Reiniers dood probeert te verwerken, moet ze zijn wetenschappelijke ambities waarmaken en ook nog eens leren omgaan met de excentriekelingen op het poolschip. Onder het ijs gaat over liefde, verlies, de wetenschap en het menselijk kunnen.

Het debuut werd in de (dag)bladen volop geprezen. NRC Handelsblad besprak het boek uitgebreid en vond het bovenal een ‘speels en levendig boek’. De recensent prees het hoofdpersonage Bas, wetenschapper maar ook onverbeterlijk steller van vragen: ‘die verwonderde bemerkingen, de manier van kijken van de hoofdpersoon, maken de kracht van het boek uit. Het sprankelt.’ Volgens Dagblad van het Noorden schreef De Bruin ‘een intrigerend gevecht over een eenling die haar eigen coalities moet smeden en haar eigen kracht ontdekt. Boeiend om te lezen.’ Ook ZIN en Grazia waren enthousiast, en noemden het respectievelijk ‘een spannend en origineel boek’ en een ‘verfrissend en bruisend romandebuut’.

Nog het meest verheugd was Hebban. ‘De Bruin combineert de elementen wetenschap, psychologie en menselijk gedrag in deze boeiende, meeslepende, vlotlezende roman,’ schreef recensent Jan Stoel. ‘Er ligt heel veel “onder het ijs” verborgen, maar de roman wordt nergens zwaar. Ellen de Bruin schrijft licht, subtiel, stelt terloops dingen aan de orde. Het is een boek dat tintelt.’

De Bruin werd niet alleen geprezen door de pers, maar ook door collega-auteurs. ‘In Onder het ijs,’ zo schreef romancier Arnon Grunberg, ‘beschrijft Ellen de Bruin de ontluistering ironisch en indringend, de ontluistering van wetenschap, liefde en katten. En ze weet je daarna ook nog met die ontluistering te verzoenen. Veel meer hoeft literatuur niet te doen.’ Ook schrijver, cabaratière en columnist Paulien Cornelisse genoot van de eclectische mix van wetenschap, liefde en verlies: ‘Verliefdheid, rouw en microbiologie: een combinatie die verrassend goed werkt!’

Meer weten over Onder het ijs? Ellen de Bruin was vorige maand te gast bij Opium op 4, waar zij werd geïnterviewd over haar boek en klassieke muzieksmaak. Presentatrice Andrea van Pol noemde het boek ‘een pageturner’. De uitzending is hier terug te luisteren.


Over Onder het ijs:

Het is 2004. Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is.
Daar zit ze dan, als junior onderzoeker, op dat schip in het poolijs, tussen wildvreemde wetenschappers die elk zo hun eigen obsessies hebben. En als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken – laat staan die van zichzelf.
Onder het ijs is een originele roman over liefde en verlies, de wereld van de wetenschap en de macht en onmacht van de mens. Spannend, sprankelend en sfeervol – een romandebuut om van te smullen.

Ellen de Bruin is redacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next. Ze schrijft vooral over wetenschap, psychologie en menselijk gedrag.

‘Verliefdheid, rouw en microbiologie: een combinatie die verrassend goed werkt!’ Paulien Cornelisse

‘In Onder het ijs beschrijft Ellen de Bruin de ontluistering ironisch en indringend, de ontluistering van wetenschap, liefde en katten, en ze weet je daarna ook nog met die ontluistering te verzoenen. Veel meer hoeft literatuur niet te doen.’Arnon Grunberg

Ook interessant



‘Als Rusland wint’ besproken in de media

‘Als Rusland wint’ besproken in de media

Gisteren verscheen bij uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van hoogleraar internationale politiek Carlo Masala: Als Rusland wint. Een scenario. In dit compacte, maar scherpe boek schetst Masala een hypothetisch toekomstbeeld.…

Lees verder >
Emma Zuiderveen door LINDA geïnterviewd over debuutroman ‘De rest is naakt’

Emma Zuiderveen door LINDA geïnterviewd over debuutroman ‘De rest is naakt’

Dinsdag 1 april verscheen bij uitgeverij Prometheus de debuutroman De rest is naakt van Emma Zuiderveen. In haar roman onderzoekt Zuiderveen wat er kan gebeuren als je weigert je verdriet…

Lees verder >
‘ReinAard’ van Tom Lanoye ontvangt lovende recensies

‘ReinAard’ van Tom Lanoye ontvangt lovende recensies

Vorige week verscheen ReinAard, een fantastische moderne hervertelling van Van den vos Reynaerde door Tom Lanoye. De pers reageerde enthousiast op deze langverwachte publicatie en inmiddels verschenen er al tal…

Lees verder >
Nieuwe thriller ‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef verschenen

Nieuwe thriller ‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef verschenen

Vandaag is de langverwachte thriller Het huis met de palm van Esther Verhoef verschenen. Dit nagelbijtend spannende verhaal speelt zich af in mondain Amsterdam-Zuid, een vervallen Frans jachtslot en zonovergoten…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

Zwarte september, de nieuwe roman van Sandro Veronesi, verscheen op vrijdag 7 maart. De roman neemt je mee naar het Italië in de zomer van 1972. Vorige week werd Zwarte…

Lees verder >
De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en…

Lees verder >
‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

Vorige week verscheen De bandagist, de nieuwe roman van Marente de Moor, en werd gelijk uitgebreid besproken in HP/De Tijd en in de boekenrubriek van Nieuwsweekend. Volgens Arjan Peters (HP/De…

Lees verder >
‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

Vorige week werd Grace van Paul Lynch getipt in AD MEZZA en besproken in de Volkskrant. In Grace beschrijft Paul Lynch de Grote Hongersnood in 19de-eeuws Ierland. Volgens Hans Bouman…

Lees verder >