Emile Schrijver te gast bij ‘Kunststof’


Afgelopen week was schrijver & hoogleraar Geschiedenis van het Joodse Boek, Emile Schrijver, te gast bij radioprogramma Kunststof. Hier sprak hij over zijn onlangs verschenen boek De Hillel Codex

De Hillel Codex is volgens de legende de naam voor de 24 boeken van het Oude Testament die rond het jaar 600 zijn verschenen, en verloren zjin gegaan. Schrijver wilde achterhalen hoe deze belangrijke tekst verloren kon gaan, en gebruikte deze zoektocht als basis voor zijn roman.

Presentator Frénk van der Linden vraagt Schrijver wat hem het meest fascineert aan de Hillel Codex. Voor Emile Schrijver is het ‘de combinatie van het belang wat er door de cultuur wordt toegekend aan dit ene fysieke object, gecombineerd met het feit dat het gewoon door mensen gemaakt is’.

Schrijver zegt dat hij ondanks de 300 publicaties op zijn naam, nog nooit zo dicht bij zijn eigen kern heeft geschreven. Zo zegt hij over zijn debuut: ‘Wat er denk ik heel erg in zit is de liefde voor de geschiedenis’.

 

U kunt het programma hier luisteren.


Over De Hillel Codex:

 

Voor de Iberische joden in de Middeleeuwen, op de vlucht voor de Inquisitie, was de Hillel Codex het waardevolste manuscript van het Oude Testament, maar na 1500 is hij nooit meer ergens gezien. Toch is Herbert Amann, een katholieke Bijbelverzamelaar uit Oostenrijk, ervan overtuigd dat de codex nog bestaat. Hij vraagt Max Blitz, een jonge Amsterdams-joodse onderzoeker, om het boek voor hem op te sporen.
Blitz’ onmogelijke zoektocht leidt via Bregenz, Londen, Milaan en Mantua uiteindelijk naar de ultraorthodoxe joodse gemeenschappen van Monsey en New York. Hij lijkt al snel op het goede spoor, vooral omdat niet iedereen even enthousiast blijkt over zijn inspanningen. Is er misschien een goede reden voor de verdwijning van het manuscript? En wat zijn eigenlijk de echte motieven van zijn opdrachtgever?
De Hillel Codex is een razend spannende zoektocht, die de lezer meeneemt achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars en onderzoekers van joodse kunst en oude manuscripten. Het biedt ook een zeldzame blik in de gesloten wereld van de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Emile Schrijver (1962) is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. Dit is zijn eerste roman.