Emile Schrijver te gast bij Opium NPO Radio 4
Vorige week was Emile Schrijver te gast bij Opium NPO Radio 4. Hier vertelde hij over zijn nieuwe boek De Hillel Codex, over een zoektocht naar het waardevolste manuscript van het Oude Testament.
Presentatrice Andrea van Pol vraagt Emile Schrijver of hij een missie had bij het schrijven dit boek: ‘Ik koester de illusie al dertig jaar om het stof van dit vak af te schudden. Het is namelijk razend spannend. […] Je kan zo’n boek niet schrijven met de rem erop, en dat heb ik ook niet gedaan. Er komt ook behoorlijk een vleug hardcore rabiaat antisemitisme in voor. Ja dat bestaat, laat dat maar zien.’
Volgens Andrea van Pol is De Hillel Codex ‘echt een pageturner’.
U kunt het programma hier luisteren.
Over De Hillel Codex:
Voor de Iberische joden in de Middeleeuwen, op de vlucht voor de Inquisitie, was de Hillel Codex het waardevolste manuscript van het Oude Testament, maar na 1500 is hij nooit meer ergens gezien. Toch is Herbert Amann, een katholieke Bijbelverzamelaar uit Oostenrijk, ervan overtuigd dat de codex nog bestaat. Hij vraagt Max Blitz, een jonge Amsterdams-joodse onderzoeker, om het boek voor hem op te sporen.
Blitz’ onmogelijke zoektocht leidt via Bregenz, Londen, Milaan en Mantua uiteindelijk naar de ultraorthodoxe joodse gemeenschappen van Monsey en New York. Hij lijkt al snel op het goede spoor, vooral omdat niet iedereen even enthousiast blijkt over zijn inspanningen. Is er misschien een goede reden voor de verdwijning van het manuscript? En wat zijn eigenlijk de echte motieven van zijn opdrachtgever?
De Hillel Codex is een razend spannende zoektocht, die de lezer meeneemt achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars en onderzoekers van joodse kunst en oude manuscripten. Het biedt ook een zeldzame blik in de gesloten wereld van de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.
Emile Schrijver (1962) is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. Dit is zijn eerste roman.