‘Het ergste moet nog komen’ besproken in de Volkskrant ★★★★☆
Afgelopen weekend verscheen er een uitgebreide recensie over Het ergste moet nog komen van Alfons Lammers in de Volkskrant. Recensent Ronald van Raak beoordeelt het boek met vier sterren:
‘De betekenis van dit boek benoemt Lammers wellicht nog het beste in de woorden van zijn beroemde Leidse collega Johan Huizinga over de zegen van het ouder worden, een ‘sfeer van onttrokkenheid, die buiten het gevoel van het heden ligt’. Waarin levensvragen niet worden opgelost, maar je daarvan loskomt.’
Het ergste moet nog komen is het hoogst persoonlijke, in briefvorm vertelde verhaal van tien jaar wederwaardigheden op de Veluwe. ‘Deze brieven zijn niet alleen bijzonder onderhoudend, maar ook nog eens troostrijk’.
U leest deze recensie hier terug.
Over Het ergste moet nog komen:
In 2006 gaf oud-hoogleraar Amerikaanse geschiedenis Alfons Lammers een nieuwe draai aan zijn leven door van de Randstad te verhuizen naar Otterlo, nabij het Kröller-Müller Museum. Dit boek is het hoogst persoonlijke, in briefvorm vertelde verhaal van tien jaar wederwaardigheden op de Veluwe. Kunst en literatuur bieden houvast, de actualiteit volgt hij op gepaste afstand. Niets is overtollig, niets is minderwaardig, zegt Lammers dadaïst Kurt Schwitters na; de knipsels van zijn bestaan veranderen daardoor in een boeiende collage.
Amerikanen horen graag dat het beste nog moet komen – Lammers is overtuigd van het tegendeel, maar de eerste om zijn oordeel te heroverwegen. Zijn ‘bezwaren tegen de geest der eeuw’ zijn evident. Leiden laat hem niet los, kleine en grote tegenslagen stoïcijns overwinnen staat hoog op zijn agenda. Tot hij fulltimemantelzorger wordt en vaststelt dat ook zijn oude liefde Amerika met de opkomst van een vreemdsoortige presidentskandidaat ernstig in verwarring raakt. Zijn gevoel voor humor blijft desondanks intact. Het postscriptum van Lammers zal men niet licht vergeten.
Alfons Lammers (1940) was van 1986 tot 2003 hoogleraar Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden als opvolger van Jan Willem Schulte Nordholt. Een groot aantal studenten is bij hem afgestudeerd. Van zijn hand verschenen tal van boeken en artikelen over de Verenigde Staten met Franklin D. Roosevelt als hoofdpersoon. Bovendien was hij actief als redacteur van het Biografisch Woordenboek van Nederland en trad hij veelvuldig op in de landelijke media.