Eric Claassen bij dr Kelder en Co (NPO Radio 1) over ‘Gezond naar 115’
Op zaterdag 21 september sprak Eric Claassen met Jort Kelder op NPO Radio 1 over Gezond naar 115 voor het programma dr Kelder en Co.
In de uitzending lichtte Claassen een tipje van de sluier over de interessante inzichten die hij samen met co-auteurs Lisette de Jong en Heidi Klijsen verwierf. Zij reisden af naar verschillende zogeheten blue zones – plekken waar een bovengemiddeld aantal mensen ouder dan honderd wordt – en andere landen waar wij van kunnen leren over een lang, gezond en gelukkig leven. Hier spraken zij met allerlei mensen over hun leefpatronen en dieet. Zo vertelt Claassen geanimeerd over een dame van 104 jaar oud en haar genoegen om nog iedere dag te flirten. Hij zegt veelbetekenend: ‘Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn.’
Luister de hele uitzending hier.
Over Gezond naar 115:
Een carrièreswitch op je zestigste. Op je zeventigste met een snowboard de berg af. En als tachtigplusser op safari naar Afrika. Wie gezond oud wordt, kan zijn bucketlist blijven vullen.
Tot in de eeuwigheid leven is te hoog gegrepen, maar volgens recent onderzoek moeten we in de toekomst de 115 kunnen aantikken. Dat klinkt veelbelovend, alleen zijn de extra jaren die we erbij krijgen vaak niet onze beste. Broze botten, diabetes, een hartziekte of een haperend geheugen: allemaal kwalen die niet echt handig zijn op skivakantie of safari.
Het kan anders, daar zijn de auteurs van Gezond naar 115 van overtuigd. In dit boek gaan ze op zoek naar het geheim van een gelukkig, lang en gezond leven. Ze bestuderen wetenschappelijk onderzoek en bezoeken experts en ervaringsdeskundigen uit de hele wereld. Gezond naar 115? Je kunt in ieder geval een serieuze poging wagen. Lang actief blijven dus, want die geraniums wachten wel. Eet regelmatig witlof, en altijd groene groente bij je rode biefstukje. Houd je darmen in tiptop conditie voor een gezonde bovenkamer. En ga schapen hoeden.
Prof. dr. Eric Claassen (1957) is immunoloog, ondernemer en hoogleraar ondernemerschap aan de vu in Amsterdam. Hij werkt al meer dan dertig jaar aan innovatie in voeding en darmgezondheid.
Ir. Lisette de Jong (1973) is voedingskundige en wetenschapsjournalist. Ze schrijft over gezond leven, duurzame technologie en andere zaken die de wereld mooier maken. Lisette is coauteur van Ons mooie voedselboek.
Heidi Klijsen (1970) is journalist, gespecialiseerd in gezondheid, personal finance en recht. Ze is eindredacteur van de Consumentengids en schrijft en schreef voor onder meer Elsevier, nrc, Zin en de Gezondgids.