Eric van ’t Zelfde in de Volkskrant
Zaterdag publiceerde de Volkskrant een groot interview met Eric van ’t Zelfde naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Superschool. In het interview schetst van ’t Zelfde een beeld van de moeilijke situatie waarin de school zich bevond, welke maatregelen hij heeft moeten nemen om de school te redden en hoe hij hier zelf bijna aan onderdoor ging.
Afgelopen vrijdag verscheen er ook een groot stuk over Eric van ’t Zelfde in het Algemeen Dagblad en was de auteur te gast bij het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.
Luister hier de uitzending terug.
Over Superschool:
In 2009 werd Eric van ’t Zelfde directeur van een van de slechtste scholen van Rotterdam. Een school met slechts 34 aanmeldingen van nieuwe leerlingen, dramatische examenresultaten, vermoeide docenten en criminaliteit.
Van ’t Zelfde pakte de problemen buiten de gebaande paden aan. Maar liefst 56 docenten vertrokken, van wie 34 in zijn eerste jaar als directeur. Hij voerde de in zijn eenvoud geniale gedragsregel ‘je gedraagt je’ in. Hij verwijderde tegen de wet in een aantal leerlingen en moest zich voor de rechter verantwoorden.
Zijn onorthodoxe aanpak leverde gedonder op: bedreigende situaties en persoonsbewaking. Maar het had resultaat: na een aantal jaar begon zijn school op of boven het landelijk gemiddelde te scoren.
In vijf jaar tijd van de slechtste school van Nederland naar een van de beste scholen van Nederland: wie is de man die dat samen met zijn team realiseerde?
In Superschool beschrijft Eric van ’t Zelfde zijn levensgeschiedenis en vertelt hij het bevlogen verhaal van zijn school en de mensen die daar rondlopen. Maar de successen hebben een stevige prijs; een prijs die docenten betalen, maar die Nederland en de politiek nooit zien, of willen zien. Superschool is een must voor iedereen die met het onderwijs te maken heeft, als ouder, leraar, beleidsmaker of belangstellende.
Eric van ’t Zelfde (1972) was leraar in Den Haag, Scheveningen en Gorinchem, voordat hij in 2009 directeur werd van de Hugo de Groot in Rotterdam.