Esther van Fenema te gast bij Max Nieuwsweekend


Afgelopen zaterdag was Esther van Fenema te gast bij Max Nieuwsweekend om te praten over haar boek Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?, waarin de psychiater beschrijft wat er in therapie zoal gebeurt, waar het over gaat en wat de therapeut ziet, denkt en vervolgens zégt.

In de uitzending sprak Esther van Fenema onder andere over het taboe wat rond psychiatrie hangt en doorbroken moet worden: het is niet slap om in therapie te gaan. Integendeel: het is juist hard werken en het vergt inspanning en durf om jezelf te doorgronden.

U luistert het hele fragment hier terug.


Over Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?:

We hebben allemaal wel eens tijdelijk last van psychische klachten, maar als ze langer aanhouden kunnen ze ons leven te veel beïnvloeden. Dan kan de psychiater helpen. Want ook al lijkt elk probleem uniek, toch zijn er herkenbare patronen. Een goede psychiater (of psycholoog) verstaat de kunst om die te herkennen, te ontdekken hoe ze zijn ontstaan en advies te geven hoe ermee om te gaan. In Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? laat Esther van Fenema de lezer meekijken in haar spreekkamer, maar ook in haar eigen hoofd. We zijn getuige van haar gesprekken met patiënten die worstelen met veelal herkenbare problemen (met kinderen, ouders, partners, druk van de omgeving, maar in de kern: vooral met zichzelf). Daarnaast laat Van Fenema ons delen in haar gesprekstechnieken: wat denkt ze en waarom reageert ze zoals ze doet? De patiënten die de revue passeren zijn fictief maar gebaseerd op een groot aantal praktijkgevallen van mensen zoals jij en ik, die het eigenlijk best redelijk voor elkaar hebben, maar toch niet echt gelukkig zijn.

Esther van Fenema (1970) werkte ruim tien jaar als psychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Momenteel heeft ze een vrijgevestigde praktijk en werkt ze in de GGZ bij de crisisdienst. Ze wordt regelmatig gevraagd als opiniemaker in de landelijke media. Daarnaast is ze als vaste columniste verbonden aan Medisch Contact en schrijft ze regelmatig voor de Volkskrant. In 2018 was ze als psychiater te zien in bn’ers in Therapie op rtl5.