Exclusief interview met E L James in het Algemeen Dagblad


Afgelopen zaterdag verscheen een exclusief interview in het Algemeen Dagblad met E L James, naar aanleiding van haar nieuwe boek De Mister, dat vorige week verscheen. Eefje Oomen reisde af naar Londen en mocht vijftien minuten met de schrijfster van de Vijftig tinten reeks spreken.

Persoonlijke vragen werden niet geschuwd. Zo is het algemeen bekend dat de Vijftig tinten reeks E L James miljoenen heeft opgeleverd, maar een extravagante levenswijze houdt ze er niet op na:

‘Een deel geef ik anoniem aan goede doelen en het meeste staat op de bank. Punt is: ik ben behoorlijk saai. E.L. James, mijn alter ego, heeft een opwindend leven, ik niet. Zij is zelfverzekerd, ik niet. Vandaag ben ik een beetje E.L. James, in het roze en zo. Normaal sjok ik make-uploos in een spijkerbroek rond.’

Onontkoombaar zijn de karakteriserende seksscènes in het werk van James. Zelf windt dit haar geenszins meer op:

‘Nee, zo werkt het niet echt, nee. Maar ik laat die scènes wel beoordelen door mijn man, die sowieso alles als eerste leest. Die vraag ik: is dit hot en meestal zegt hij dan ja. Seksscènes schrijven is gewoon hard werk. Iedere scène moet fresh zijn, de setting moet deugen en de choreografie moet zo in elkaar steken dat alles logisch is. De onderbroek moet op précies het juiste moment uit, begrijp je?’

U kunt het hele interview hier teruglezen.


Over De Mister:

Londen, 2019. Het leven is Maxim Trevelyan goed afgegaan. Dankzij zijn looks, goede connecties en geld heeft hij nooit hoeven werken en slaapt hij zelden alleen. Maar zijn leven staat op zijn kop wanneer zijn familie wordt getroffen door een tragedie en hij de adellijke titel, het vermogen en de landgoederen van zijn familie erft – inclusief alle bijkomende verantwoordelijkheden. Maxim is hier niet op voorbereid en worstelt met zijn nieuwe rol.
Uiteindelijk blijkt zijn grootste uitdaging de lustgevoelens die hij koestert voor een raadselachtige jonge vrouw die onlangs in Engeland is aangekomen en niet veel meer bezit dan een ingewikkeld en gevaarlijk verleden. Gesloten, beeldschoon en muzikaal getalenteerd; Maxims hunkering naar deze verleidelijke, mysterieuze vrouw groeit uit tot een passie die hij niet herkent en niet durft te benoemen. Wie is Alessia Demachi eigenlijk? Kan Maxim haar beschermen tegen het kwaad dat haar bedreigt? En wat als zij erachter komt dat hij geheimen voor haar verborgen houdt? Van hartje Londen via het wilde, landelijke Cornwall naar de gure, dreigende schoonheid van het oosten van Europa – De Mister is een achtbaan van gevaar en verlangen die je tot aan de allerlaatste pagina naar adem doet happen.

E L James (1963) werd door Time Magazine verkozen tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Vijftig tinten grijs stond 133 weken aaneen in de New York Times-bestsellerlijst. Wereldwijd zijn van de Vijftig tinten-serie 150 miljoen exemplaren verkocht in 52 talen. James was intensief betrokken bij de succesvolle verfilmingen. Ze heeft twee kinderen en woont met haar man en hun twee honden in West-Londen.