Dimitri Casteleyn, Prometheus’ nieuwe Vlaamse auteur, bestormt tien dagen na zijn boekpresentatie de algemene Vlaamse boeken top-tien met Het feest. In de categorie fictie moet hij zelfs enkel de internationale bestsellerauteur Lucinda Riley laten voorgaan. Bovenaan de lijst met meest verkochte boeken prijken doorgaans de kookboeken en de strips. Het is sinds Griet Op de Beeck, Lize Spit en Pieter Aspe niet meer voorgekomen dat een Vlaamse roman zo hoog in de top tien binnenkomt.

Sinds deze week loopt in de Belgische bioscoopzalen ook een originele marketingactie. Het gebeurt niet vaak dat er trailers worden gemaakt om boeken te promoten, en het is zelfs zeer uitzonderlijk dat ze in de bioscoop worden getoond.

De trailer kan u bekijken achter deze link.


Over Het feest: 

Hoe ver ga je om het verleden recht te zetten?

Maurits Matthys organiseert een feest voor zijn vijftigste verjaardag, in het kasteel waar hij woont. Een exclusief feest, met een select gezelschap van vijf mensen uit zijn schooltijd. Een diner met vijf gangen, met bijpassende wijnen, geserveerd door een butler. Allen zijn zij verbaasd om van Maurits te horen, want allen hebben zij zijn schooltijd tot een levende hel gemaakt.

In deze bloedstollende pageturner ontvouwt zich pagina na pagina het meesterplan van Maurits, waarin hij de zwakke plekken van zijn oud-schoolgenoten analyseert, oude trauma’s oprakelt en zijn gasten confronteert met hun verleden. Handenwrijvend verkneukelt Maurits zich over hun lot – gerechtigheid! – maar al snel begint zijn plan scheuren te vertonen. Door in het verleden te vissen, komt hij erachter dat zijn gasten onberekenbaar zijn. En is zijn geheugen wel zo betrouwbaar als hij tijdens het uitdenken van zijn meesterplan dacht?

Het feest is een tumultueuze roman over wraak en vergiffenis, status en macht, schuld en succes, en trauma en catharsis. Het is een boek dat je opslokt, maar ook de belangrijke vragen niet uit de weg gaat. Een onvergetelijke leeservaring.

Dimitri Casteleyn (1966) studeerde literatuur aan de Universiteit van Leuven. Zijn romandebuut werd genomineerd voor de Debuutprijs en zijn tweede roman haalde wekenlang de Top 10 in Vlaanderen. Ook maakte hij naast zijn literaire werk vijf tv-series voor VRT. Van zijn eerdere boeken werden 25.000 exemplaren verkocht in vier verschillende talen.

 

‘Casteleyn heeft zijn definitieve intrede in de Vlaamse letteren niet gemist.’

De Morgen

‘Het zijn gouden tijden voor Dimitri Casteleyn, sterauteur. (…) Lees eens een boek van een Vlaams talent, en vertel erover.’

Vrij Nederland

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >