Feestelijke uitreiking P.C. Hooft-prijs aan Maxim Februari op 17 september


Op donderdag 17 september ontvangt Maxim Februari voor zijn oeuvre de P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza. De prijs werd reeds in december 2019 toegekend, maar vanwege de coronapandemie vindt de uitreiking deze maand pas plaats. De uitreiking van deze prestigieuze prijs is dit jaar voor het eerst door elke literatuur- en cultuurliefhebber te volgen.

De door het Literatuurmuseum georganiseerde uitreiking vindt plaats in het Haagse theater Diligentia (aanvang 20.00 uur). Deze uitreiking is via een online live-uitzending, gepresenteerd door Abdelkader Benali en Aldith Hunkar, via Literatuurmuseum.nl te volgen. Er is een feestelijk programma opgesteld, met  bijdragen van onder anderen Maartje Wortel, Niña Weijers en Benno Baksteen.


In het juryrapport van de P.C. Hooft-prijs staat:

‘Op elke pagina van het boek is het tastbaar dat alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover kan schrijven. Zo kan alleen Februari dat. Onbedoeld is het een pleidooi voor literatuur, tegen een teveel, maar vooral ook tegen een te weinig ervan. De literatuur heeft het hard nodig. Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooft-prijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is.’


Maxim Februari is schrijver, filosoof en jurist. Hij schrijft romans en essays, waaronder Klont, De maakbare manDe literaire kring en De onbetrouwbare verteller.