Fik Meijer te gast bij Nooit Meer Slapen


Afgelopen week was Fik Meijer te gast bij radioprogramma Nooit meer Slapen op NPO Radio 1. Daar sprak hij met presentator Pieter van der Wielen over zijn onlangs verschenen boek De vele gezichten van Sicilië, die erg enthousiast over hem spreekt: ‘Inmiddels is Fik Meijer al vijftien jaar met pensioen, maar productiever dan ooit. Zo’n beetje elk jaar verschijnt er een boek van hem over een historisch onderwerp.’

Voor het eerst schrijft Fik Meijer een boek dat niet alleen gaat over de oude geschiedenis, maar ook over de geschiedenis tot nu.

In het radioprogramma vertelt Fik Meijer hoe hij geïnspireerd raakte tijdens zijn rondleidingen op het huidige Sicilië, en waarom hij besloot dit boek te schrijven. ‘De Middelandse Zee heeft een hele rijke geschiedenis, maar Sicilië in het bijzonder. Vanaf de prehistorie tot aan de 19de eeuw heb je allerlei volkeren die op Sicilië de macht wilden uitoefenen’, aldus Fik Meijer.

 

U luistert dit programma hier terug.


Over De vele gezichten van Sicilië:

Door zijn strategische ligging heeft Sicilië altijd een magnetische aantrekkingskracht uitgeoefend. In De vele gezichten van Sicilië beschrijft Fik Meijer aan de hand van politieke, religieuze, culturele, sociale en economische ontwikkelingen hoe de culturen van verscheidene volken samensmolten en hoe brute machtspolitiek Sicilië in een neerwaartse spiraal bracht. Een bont gezelschap trekt voorbij: koningen, krijgsheren, generaals, hertogen, graven, pausen, bisschoppen, priesters, landbaronnen, kooplieden, boeren, pachters, arbeiders en slaven. Gezamenlijk schreven zij de geschiedenis van Sicilië.
Sommige heersers waren heel opvallend aanwezig. In de Oudheid deden vooral de tirannen Gelon en Dionysius I van zich spreken, in de elfde en twaalfde eeuw leverden de Normandiërs Rogier I en zijn zoon Rogier II het bewijs dat uiteenlopende bevolkingsgroepen goed naast elkaar kunnen leven, en in de dertiende eeuw deed de Hohenstaufen-koning Frederik II de wereld versteld staan. Talrijke monumenten herinneren aan de gloriedagen van weleer.
De opstand van de Siciliaanse Vespers in 1282 was een keerpunt. Slecht bestuur in de volgende eeuwen leidde tot opstanden van boeren en arbeiders. De uitbarsting van de Etna, aardbevingen en besmettelijke ziekten zorgden voor een verdere ontwrichting van de maatschappij. De criminaliteit nam toe. Kleine bendes op het platteland konden zodoende uitgroeien tot grote maffiaorganisaties in de steden.
In De vele gezichten van Sicilië vertelt Fik Meijer met zijn aanstekelijke pen het complete verhaal van dit fascinerende eiland.

Fik Meijer (1942) is oudhistoricus. Hij werd bekend door zijn boeken over oude geschiedenis en het vroege christendom, waaronder de bestsellers Keizers sterven niet in bedGladiatorenMacht zonder grenzen en Jezus en de vijfde evangelist. Bij Prometheus verscheen in 2020 Droom of daad. De terugkeer van de Olympische spelen naar Griekenland.