Opnieuw lovende recensie voor Franca Treur in NRC
Opnieuw een lovende recensie voor Franca Treur in NRC.
Hoor nu mijn stem werd vrijdag lovend ontvangen in NRC Handelsblad met vier ballen van Thomas de Veen. De Veen schrijft over de twee uiteenlopende verhaallijnen in Treurs nieuwste roman: ‘Ina’s verhaal vertelt over verwijdering, Gina’s verhaal juist over terugkomst. Die dynamiek zorgt er ondanks het kalme tempo voor dat Hoor nu mijn stem constant blijft boeien, naast al die goed geschreven zinnen en treffende, grappige observaties van Treur.’
Eerder al werd Hoor nu mijn stem in de Volkskrant besproken, waar het ook met vier sterren werd beloond. ‘Erg goed zijn de vlijmende miniportretjes die Treur door de roman strooit.’ Hoor nu mijn stem werd tevens uitgebreid besproken in de Zeeuwse Courant en het Nederlands Dagblad. Ook gaven Elsevier en AD Magazine afgelopen weekeind drie sterren. Elsevier noemt het een ‘warmbloedige refo-roman’ waarin ‘ruim baan [is] voor sfeerimpressies van Zeeuwse boerenleven.’
Daarnaast zal Treur maandag 23 oktober als gast aanschuiven bij actualiteitenprogramma Pauw. Ook was Treur afgelopen dinsdagavond te gast bij radioprogramma Kunststof, waarin ze een uur lang een persoonlijk gesprek voerde met de presentatoren over cultuur, media en uiteraard haar nieuwste roman. Luister de aflevering met Franca Treur hier terug.
Over Hoor nu mijn stem:
Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge, ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Naarmate ze volwassen wordt, lonkt ook de maatschappelijke ladder, die gemakkelijker te beklimmen lijkt. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God?
Wat doet het met je wanneer je merkt dat men op jouw plek liever iemand anders ziet? Gina, zelfverklaard beste radio-interviewer van Nederland, verliest in korte tijd haar baan, haar geliefde en haar waardigheid. Haar leven lang heeft ze geïnformeerd naar de ideeën en de binnenwereld van anderen. Maar hoe staat het met haar eigen innerlijk?
In deze nieuwe, psychologische roman geeft Franca Treur een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord.
Franca Treur (1979) is schrijver van romans, verhalen, essays en columns. Ze debuteerde met het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, dat speelt in een bevindelijk gereformeerd milieu (meer dan 150.000 verkochte exemplaren). Later volgden De woongroep, het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen en een bundeling van de piepkleine psychologische verhalen X&Y, die ze schreef voor NRC Handelsblad.