‘Franse vlecht’ krijgt ★★★★ recensies in de Volkskrant en De Limburger


Franse vlecht is de 24e roman van de Amerikaanse auteur Anne Tyler.  Recensent Floor Overmars van de Volkskrant analyseert de stijl van de auteur:

‘Het verstrijken van de tijd is haar plot. Zo eenvoudig als dat klinkt, zo fraai en genuanceerd is de uitwerking ervan. De doodgewone levens die ze schetst, weet ze tegelijkertijd uitzonderlijk en exemplarisch te maken, met een scherp oog voor detail, gelardeerd met onderkoelde humor. Vooral Tylers observaties van op het oog onbeduidende momenten zijn virtuoos.’

Ze vervolgt: ‘Het is alsof Tyler zegt: dit is het leven, waarbij niet alle verwachtingen worden ingelost. En zo is Franse vlecht een intrigerende meditatie op al die ogenschijnlijk onbeduidende momenten die onze toekomst vormgeven.’

Ook recensent Koen Eykhout is enthousiast. In De Limburger schrijft hij: ‘De spanning tussen intimiteit en openbaarheid, waar elk gezin mee kampt, tussen je persoonlijke identiteit en die van je familie, en hoe ingewikkeld en subtiel dat allemaal is, zo complex als een Franse vlecht, dat is de essentie van dit boek, het zoveelste bewijs van het grootse schrijverschap van Anne Tyler.’

Beide kranten waarderen Franse vlecht met ★★★★.

Lees de recensies hier terug.


Over Franse vlecht:

De Garrets gaan voor het eerst (en laatst) met vakantie in de zomer van 1959. Ze huren een huisje net buiten hun woonplaats Baltimore, maar zijn in sommige opzichten nog nooit zo ver van huis geweest.
Mercy is liever bezig met schilderen dan met het huishouden, tot ergernis van haar man Robin. Hun tienerdochters, de verstandige Alice en de onbesuisde Lily, bewonen nog net niet een andere planeet. Hun jongste kind, David, is vastbesloten om zijn familie te ontvluchten, al begrijpt niemand echt waarom. Toch blijkt, met het verstrijken van de jaren, hoe diepgaand de familieleden elkaar beïnvloeden – bijna onmerkbaar, maar onmiskenbaar.
Vol hartzeer en hilariteit is Franse vlecht een ontroerende, confronterende roman met veel warmte en humor, die laat zien dat het onmogelijk is om je los te maken van je dierbaren en hoe hecht (en toch onkenbaar) elke familie uiteindelijk is.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Anne Tyler (1941) is een van de geliefdste Amerikaanse schrijvers. Haar roman De blauwe draad behaalde in 2015 de shortlist van de Booker Prize. Een rooie langs de kant van de weg stond in 2020 op de longlist.