Gisteren verscheen er een groot interview met Freek van Kraaikamp in NRC naar aanleiding van zijn recent verschenen debuutroman Elitepauper. De hoofdpersoon in Elitepauper leidt een dubbelleven. Hij heeft een goede baan in het bankwezen en maakt snel carrière, maar dit leven beknelt hem en in het weekend vindt hij daarom zijn heil in het voetbalstadion met een hechte groep vrienden als hooligan. Dit wankele equilibrium blijkt moeilijk in stand te houden wanneer zijn mentor hem ontvalt en zijn beste vriend gedwongen wordt bij hem onder te duiken. Welke keuze maak je als je wordt gedwongen te kiezen tussen je beide levens?

In het interview vertelt Van Kraaikamp over de weerspiegeling van de ideale maatschappij in zijn boek. ‘De tribune is voor mij de ideale samenleving. Op de tribune staat de tijd stil, jongetjes blijven altijd jongetjes.’ De auteur maakt echter een duidelijk onderscheid tussen voetbal ‘foe-bal’: ‘Foe-bal is cultureel erfgoed. Je gaat met je opa en je pa naar het stadion toe, in een gebreide trui van je oma. En vervolgens groei je op in het supportershome waar je je biertje drinkt. Je scheldt op elkaar, je scheldt op de spelers, je wordt onderdeel van de club, de club wordt onderdeel van jou. Daar loop ik warm voor.’

Voetbalgeweld is een centraal thema in de roman. Van Kraaikamp is van mening dat geweld intrigeert omdat het puur is, rauw. ‘Die rauwe cultuur verdwijnt? Ja, het wordt steeds cleaner, minder primair, voorgekookt.’ Toch stelt hij dat een waardig gevecht respectvol is. ‘Locking horns, kijken wie de sterkste is. En dan weer weg.’

Lees hier het volledige interview in NRC.

Eerder was de auteur al te gast bij radioprogramma Spraakmakers en Nooit meer Slapen. Daarnaast verscheen er een uitgebreid interview met Freek van Kraaikamp in Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, waarin Van Kraaikamp de term ‘Elitepauper’ uitlegt als de term die staat voor ‘het vieren van eigenaardigheid’. Lees hier het volledige interview.


Over Elitepauper:

Hij is een charmante allemansvriend. Op jonge leeftijd maakt hij pijlsnel carrière en beheert hij al snel miljoenenvermogens. Maar zijn leven in de betonjungle knijpt langzaam alle vreugde uit hem.
Zijn enige redding is het stadion, de weekenden met de jongens van de tribune. Op het nieuws worden ze tuig en hooligans genoemd, maar voor hem zijn ze heilig. Zij houden hem op de been. De roes van de gevechten maakt het leven echt.
Maar dan worden de fundamenten onder hem weggeslagen. Zijn mentor ontvalt hem en zijn beste vriend is gedwongen bij hem onder te duiken. Langzaamaan begint zijn dubbelleven te wankelen en komt hij er alleen voor te staan. Welke keuze maak je als je wordt gedwongen te kiezen tussen je beide levens?

‘Een mokerslag van een roman. Van Kraaikamp is een nieuw groot talent in de letteren.’ Herman Brusselmans

‘Een brok rauwe agressie, met voetbal als bijzaak en bloed als bijsmaak.’ Nieuwe revu

‘Pure voetbalcultuur: genadeloos, met gitzwarte humor en vol strijd.’ FootballCulture

Freek van Kraaikamp (1985) is een havojochie uit de Bollenstreek, die opgroeide op de voetbaltribune. Hij schrijft voor onder andere VICE SportsNieuwe Revu en NRCElitepauper is zijn debuutroman.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >