Freek van Kraaikamp over zijn debuut ‘Elitepauper’ bij Nooit Meer Slapen


Gisteren was Freek van Kraaikamp te gast bij Nooit meer slapen op Radio 1. Hier vertelde Van Kraaikamp over zijn debuutroman Elitepauper die vorige week verscheen in de boekhandel. De hoofdpersoon in Elitepauper leidt een dubbelleven. Hij heeft een goede baan in het bankwezen en maakt snel carrière, maar dit leven beknelt hem en in het weekend vindt hij daarom zijn heil in het voetbalstadion met een hechte groep vrienden als hooligan. Dit wankele equilibrium blijkt moeilijk in stand te houden wanneer zijn mentor hem ontvalt en zijn beste vriend gedwongen wordt bij hem onder te duiken. Welke keuze maak je als je wordt gedwongen te kiezen tussen je beide levens?

Tijdens het interview met Nooit meer slapen vertelt Van Kraaikamp dat het boek zeker geen autobiografie is, maar hij wel bekend is met het decor dat hij schetst in Elitepauper. ‘De hoofdpersoon is midden twintig en komt net uit de schoolbanken,’ vertelt Van Kraaikamp. ‘Met ouder en groter worden komen ook verantwoordelijkheden en mensen om je heen die je niet meer kiest.’ Gespreksonderwerpen veranderen naar ‘de ontknoping van The Voice of Holland, volkorencrackers met avocado en de zomervakantie boeken in oktober, omdat er vroegboekkorting opzit. Ja, dat steekt hem en dat is moeilijk.’ Dit verhaal gaat misschien over het voetbalgeweld, maar de auteur ziet dat dit gevoel veel breder gedragen wordt bij jongeren, denk bijvoorbeeld aan een zenderpiraat of iemand die ieder weekend aan de pillen staat te feesten.

Van Kraaikamp vertelt dat hij graag herinnerd zou willen worden voor zijn loyaliteit en dat komt ook terug in zijn roman. ‘De werktitel was: ‘Wat moet dat moet’. Ook als het niet leuk is, ook als het pijn doet, ook als er dingen zijn waar je tegen op ziet. Als je op dat soort momenten kunt doorpakken en er dan staat, dan ben je voor mij een goed mens of een betere vriendengroep.’

Klik hier om het volledige gesprek bij Nooit meer slapen terug te luisteren.

Eerder was de auteur al te gast bij radioprogramma Spraakmakers, waar hij sprak over onder andere geweld als centraal thema in zijn boek en de kunst van het schrijven. Luister hier de uitzending van Spraakmakers terug.

Daarnaast verscheen er een uitgebreid interview met Freek van Kraaikamp in Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, waarin Van Kraaikamp de term ‘Elitepauper’ uitlegt als de term die staat voor ‘het vieren van eigenaardigheid’. Lees hier het volledige interview.


Over Elitepauper:

Hij is een charmante allemansvriend. Op jonge leeftijd maakt hij pijlsnel carrière en beheert hij al snel miljoenenvermogens. Maar zijn leven in de betonjungle knijpt langzaam alle vreugde uit hem.

Zijn enige redding is het stadion, de weekenden met de jongens van de tribune. Op het nieuws worden ze tuig en hooligans genoemd, maar voor hem zijn ze heilig. Zij houden hem op de been. De roes van de gevechten maakt het leven echt.

Maar dan worden de fundamenten onder hem weggeslagen. Zijn mentor ontvalt hem en zijn beste vriend is gedwongen bij hem onder te duiken. Langzaamaan begint zijn dubbelleven te wankelen en komt hij er alleen voor te staan. Welke keuze maak je als je wordt gedwongen te kiezen tussen je beide levens?

‘Een mokerslag van een roman. Van Kraaikamp is een nieuw groot talent in de letteren.’
Herman Brusselmans

‘Een brok rauwe agressie, met voetbal als bijzaak en bloed als bijsmaak.’
Nieuwe Revu

‘Pure voetbalcultuur: genadeloos, met gitzwarte humor en vol strijd.’
FootballCulture

Freek van Kraaikamp (1985) is een havojochie uit de Bollenstreek, die opgroeide op de voetbaltribune. Hij schrijft voor onder andere VICE SportsNieuwe Revu en NRCElitepauper is zijn debuutroman.