Frits van Oostrom enthousiast ontvangen
Van Oostroms nieuwe boek Nobel streven wordt enthousiast ontvangen door verschillende recensenten. Zo werd Nobel streven in de bijlage Letter & Geest van Trouw omschreven als ‘kundig uit de archieven opgediept, virtuoos bewerkt en levendig, invoelend en bevlogen verteld.’ Eerder wijdde Jaap Goedegebuure in Trouw al een uitgebreid stuk aan van Oostroms nieuwe boek. Waarmee van Oostrom ‘andermaal zijn reputatie van bevlogen verteller bevestigd.’ aldus Goedegebuure.
Daarnaast verscheen afgelopen weekeind ook in Wykein een paginagrote lovende recensie. En op Neerlandistiek.nl -het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek- schreef de recensent: ‘Nobel streven is een meesterwerk.’
Eerder kende de Volkskrant al vier sterren toe en schreef hoe van Oostrom ‘met smakelijke details een levendig beeld van Jan van Brederode’s wereld’ schetst.
Tot slot verscheen afgelopen zaterdag 6 oktober een uitgebreid interview met van Oostrom in NRC en was hij te gast bij Nieuwsshow op radio 1 om te praten over Nobel streven en waarom we Jan van Brederode zouden moeten leren kennen. Luister de hele aflevering of het fragment met van Oostrom hier terug.
Over Nobel streven:
Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.
Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry v.
Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.
Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de ako Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eer, Maerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift en Wereld in woorden.