Afgelopen vrijdag verscheen De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk van Frits van Oostrom en nam hij tevens afscheid als universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht. In totaal was Van Oostrom maar liefst veertig jaar werkzaam als (universiteits)hoogleraar in Leiden en Utrecht. Het feestelijke afscheid vond plaats in een volle Domkerk.
Voor zijn grote bijdrage aan zijn vakgebied, de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding werd overhandigd door Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
In onder andere de Volkskrant, Trouw, HUMO en Vrij Nederland verschenen al lovende recensies over De Reynaert. Van Oostrom wordt geprezen om zijn toegankelijkheid waarbij diepgang niet verloren gaat. ‘Frits van Oostrom schreef een vederlicht en soepel essay over Reynaert de Vos waarmee hij niet enkel vakgenoten maar ook millennials zal weten te inspireren’, aldus HUMO.
Met de eruditie van de kenner en het enthousiasme van de liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan de Reynaert, met het doel te laten zien wat deze tekst zo uniek maakt voor al die generaties lezers en onderzoekers die – soms op het obsessieve af – met de Reynaert hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos.
De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk biedt in zijn breedte en diepte een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap.
Met een nieuwe editie naar alle bronnen van de Middelnederlandse tekst, door Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom.
Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar te Utrecht. Hij ontving talloze prijzen en eerbewijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Spinozaprijs en in Vlaanderen de Keizer Karelprijs en de Gouden Penning van de Belgische Academie van Wetenschappen. Zijn meest recente boek, Nobel streven, werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.