Game of Poems: Reünie (S08E01 – Winterfell)


Het succes van HBO’s Game of Thrones is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens en resulteerde uiteindelijk in de bundel Game of Poems, die eind maart verscheen bij Prometheus. Op chronologische volgorde filosoferen de dichters over iedere aflevering, voorzien van een bondige introductie bij elke aflevering, met weetjes die je Game of Thrones-wereld verrijken.

Nu is het laatste seizoen, waar jarenlang vol spanning naar is uitgekeken, van start gegaan. Het dichterstrio heeft gekluisterd aan de buis gezeten en is direct in de pen geklommen. Wekelijks is hier hun reflectie op de nieuwe aflevering te lezen in de vorm van een nieuw gedicht. Te beginnen met ‘Reünie’.

 

Reünie                                                                                       S08E01 – Winterfell 

‘Nothing lasts.’ 

Varys

 

Verzamel nu de winter is gevallen alle warmte,

druk wat je vast kunt houden tegen je aan, omarm

je nog ademende bed- of bondgenoot, wees een deken

of een dolk, geef tenminste een teken dat je leeft.

 

Schraap je troepen bij elkaar, voed ze met vlees

en verhalen, zing over koningen en weelde,

herinneringen die binden en verblinden, hoe

kou ons de adem beneemt en sneeuw het zicht.

 

Sprokkel nu het eindspel is begonnen moed,

voed het kampvuur met smetteloze jongens,

laat ze klakkeloos de nacht in gaan.

Op de achtergrond smeult een kathedraal,

 

een ander verhaal dat hereniging en slot behoeft:

windstil werkt zich een kalme grijze kolom omhoog,

alsof de hemel bezig is met een upload

van onze laatste restjes hoop.

 

Benieuwd geworden naar Game of Poems? Zie deze link.


Over Game of Poems:

Het succes van hbo’s Game of Thrones is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens op onder meer het Schotse StAnza International Poetry Festival. Bij hun optreden op Lowlands moest door de drukte velen de toegang tot de tent worden ontzegd. Game of Poems reflecteert, filosofeert, bekritiseert én complementeert, en is daarom een onontbeerlijke bundel voor iedereen die iets heeft met Game of Thrones, met de beste Nederlandse poëzie van dit moment, of met allebei.

Ellen Deckwitz (1982) is dichter, columnist, ongeslagen slamkampioene, Eurovisie Songfestival-deskundige en Slimste mens-finaliste.

Ingmar Heytze (1970) is dichter, columnist, performer en presentator. Hij was de eerste stadsdichter van Utrecht. Heytze won verschillende prijzen, waaronder de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre.

Thomas Möhlmann (1975) is dichter, redacteur, bloemlezer en schrijfdocent. Hij publiceerde vier dichtbundels en twaalf poëziebloemlezingen en stond net als Ellen en Ingmar overal als dichter op de planken.