‘Gebroken Wit’ op de Shortlist OPZIJ Literatuurprijs 2019
Vandaag is bekendgemaakt dat het nieuwe boek van Astrid H. Roemer, Gebroken Wit, op de shortlist staat voor de OPZIJ Literatuurprijs 2019. De shortlist van tien boeken werd opgemaakt uit een totaal van 86 literaire titels van vrouwelijke schrijvers. Alle boeken zijn uitgekomen tussen 1 mei 2018 tot 30 april 2019.
De OPZIJ Literatuurprijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend. In aanmerking komen titels die bijdragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen. Maar daarnaast wordt de winnende titel ook beoordeeld op de literaire kwaliteit en/of de impact op onze maatschappij.
Op 12 juni a.s. zal de winnaar van de OPZIJ Literatuurprijs 2019 bekend worden gemaakt in het zomernummer van OPZIJ, dat ook in het teken van deze prijs zal staan.
Meer informatie vindt u hier.
Over Gebroken Wit:
Oma Bee, Louise, Heli, Imker, Babs, Audi. Familienaam Vanta. In Gebroken Wit zijn ze aan elkaar verwant als de kleuren van gebroken zonlicht. De kleinkinderen van grootmoeder Vanta-Julienne worden geconfronteerd met hun eigen kwetsbaarheid als ze haar noodgedwongen bijstaan in de turbulenties van het dagelijks leven. Moeder Louise heeft ervaren dat het uiterlijk geen feit is, maar een omstandigheid die informeert over een geschiedenis van georganiseerd geweld in Afrika, Europa, Azië. Ze wonen in een Zuid-Amerikaanse kuststad die door vrouwen tot bestaan wordt gebracht, op een grondgebied dat mannen met haar natuurlijke grenzen insluit. Vooral in familiekring en gezin zijn de gevolgen voelbaar: zusjes Ethel en Laura zijn afwezig en vader Anton leeft niet meer. Terwijl getracht wordt oma Bee overeind te houden, zoekt iedere jonge Vanta naar een land om van te houden, een volk om bij te horen, een droom om voor te leven. Amsterdam heeft veel gehad aan Paramaribo. En omgekeerd?
Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) ontving in 2016 de P.C. Hooft-prijs voor haar proza-oeuvre. Zij wordt zowel in Suriname als in Nederland geprezen om haar zinvolle inbreng in het publieke debat en haar eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en dramateksten.