‘De gelukkigste man van Nederland’ besproken bij Nieuwsweekend op NPO Radio 1
De gelukkigste man van Nederland van Joost de Vries is zaterdag door Onno Blom besproken in de boekenrubriek van het radioprogramma Nieuwsweekend. In De gelukkigste man van Nederland onderzoekt de Vries de populariteit van Mark Rutte. Blom noemt het boek een literair portret van een mysterieuze premier zonder visie en met een teflon laagje waardoor alles van hem af glijdt. De Vries naar Nederland kijkt via Rutte ‘en dat doet hij heel goed mét gebruikmaking van zijn literaire kwaliteiten’.
Luister deze uitzending hier terug.
Over De gelukkigste man van Nederland:
Wie is de echte Mark Rutte?
Who cares?
Interessanter dan hoe Rutte uitgroeide tot de onaantastbare premier die hij nu is (of waar en met wie hij met vakantie gaat), is de vraag wat het zegt dat Nederland zich al een decennium laat leiden door een politicus die er prat op gaat geen langetermijnvisie te hebben en geen grote overtuigingen. Heeft Nederland die dan ook niet?In De gelukkigste man van Nederland schrijft Joost de Vries over hoe politiek onze cultuur beïnvloedt – en omgekeerd. In speelse, wervelende essays over onder meer Mark Rutte en Badr Hari, Voetbal Inside en De luizenmoeder, Rutger Bregman en Ilja Leonard Pfeijffer portretteert De Vries een land dat graag klaagt, maar als het erop aankomt diep tevreden lijkt met zichzelf.
In De gelukkigste man van Nederland stelt Joost de Vries de hamvraag: wat betekent het om overeind te blijven in een wereld die steeds sneller verandert?
Joost de Vries (1983) is adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Sinds zijn debuutroman Clausewitz in 2010 geldt hij als een van de toonaangevende schrijvers van zijn generatie, van zowel romans als essays. Zijn essaybundel Vechtmemoires werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Zijn roman De republiek werd onder meer bekroond met de Gouden Boekenuil en werd in meer dan tien talen vertaald.