‘Het glazen Koninkrijk’ besproken in Humo ****


Humo beoordeelt Het glazen Koninkrijk van Lawrence Osborne met 4 sterren. De recensent noemt Osborne ‘een meesterlijke prozaïst’ en omschrijft het werk als een ‘wolkenkrabber met duizend ramen, een hypnotiserende en duistere trip, badend in het vale schemerlicht en de flonkerende exotiek van Bangkok – om kort te gaan: een sfeer zo beklijvend dat u dit boek haast niet kunt neerleggen’. Verder wordt ook vertaler Paul Syrier gecomplimenteerd; hij verdient ‘een applausje, want Osbornes soepele, rijke Engels is aartsmoeilijk te vertalen’.

U leest de recensie hier terug.


Over Het glazen Koninkijk:

Sarah Mullins is van New York naar Bangkok gevlucht om te verdwijnen. Ze huurt een appartement in het Koninkrijk, een toonbeeld van vergane glorie.

In de bedwelmende hitte van Bangkok raakt Sarah tijdens een vriendinnenavond met poker, drank, roddels en marihuana in de ban van drie mysterieuze expatvrouwen: de Chileense chef-kok Ximena van restaurant De Eiffel; de Britse hotelmanager Nat, die een eigenaardige man en een nog eigenaardiger werkster heeft; en ten slotte is er de verleidelijke Mali, die heeft besloten Sarahs pantser te doorbreken en haar mee te slepen in haar glamourwereld vol duistere spelletjes.

Op het moment dat het leger een staatsgreep pleegt is Sarah getuige van een gruwelijke moord, gevolgd door een aantal geheimzinnige verdwijningen. Het veilige Koninkrijk voelt steeds meer aan als een val. Verbeelding en werkelijkheid beginnen door elkaar te lopen. Wie kan ze nog vertrouwen?

Het glazen Koninkrijk is een briljant en verontrustend verhaal over wreedheid en psychologische beïnvloeding. Lawrence Osborne toont zich een meester in sfeer en spanning en betovert de lezer met een blik op het kruispunt van lotsbestemming en menselijke hebzucht.


Lawrence Osborne (1958), ‘een erfgenaam van Graham Greene’, aldus The New York Times, woonde in onder meer Parijs, New York, Mexico, Istanbul en tegenwoordig in Bangkok. In 2018 verscheen zijn veelgeprezen roman Schitterende dieren.