‘Gouden dagen’ krijgt ★★★★ in De Limburger


Vandaag verscheen er in De Limburger een recensie over de nieuwste roman van Berend Sommer, Gouden dagen. 

Recensent Koen Eykhout is enthousiast: ‘Alleen al voor het eerste hoofdstuk verdient Berend Sommer een stipnotering op de nominatielijst van elke literaire prijs.’

Eykhout is ook onder de indruk van de satire van Sommer: ‘Sommer moet zich goed hebben georiënteerd voor deze hilarische passages.’ Ook zegt de recensent dat het boek ‘meer is dan een satire, een roadnovel of vriendenboek’.

Eykhout vindt het, kort gezegd, ‘een zalig boek’.


Over Gouden Dagen:

‘Eén incoherente schreeuw om aandacht, zo zal jullie generatie de geschiedenis ingaan. Ieder gevoel voor tragedie ontbreekt,’ zei Gabriël Gogel.

Hij was een man van vijftig, dus hij kon het onmogelijk begrijpen. Even aarzelde Wanda. Die ochtend had ze in zijn koffer een pistool gevonden.

‘Je bent een lafaard,’ zei ze, haar blik strak gericht op de Autobahn.

Vanuit haar ooghoek zag ze zijn onderkaak langzaam dalen. Als een kasteel van vlees zakte hij weg in de bijrijdersstoel.

Wanda gaf gas. Jaren geleden liet ze haar haar bleken om indruk te maken. Dat hoefde nu niet meer. Ze zat in haar gouden dagen.

Gouden dagen is een onthutsende roman over controleverlies, illusies en onthechting. Over mannen die worstelen met een veranderende wereld. Meedogenloos rekent Wanda Waldeck met hen af.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Berend Sommer (1990) schreef eerder het voor prijzen genomineerde Duchamp. Een detective en De onweerstaanbare val van Henri Furet. In zijn werk laat hij moderniteit en authenticiteit met een grimmig genoegen botsen. Hij woont en werkt in Parijs.