Vorige week werd Grace van Paul Lynch getipt in AD MEZZA en besproken in de Volkskrant. In Grace beschrijft Paul Lynch de Grote Hongersnood in 19de-eeuws Ierland. Volgens Hans Bouman van de Volkskrant is Lynch een bijzonder stilist. ‘Zijn uitwaaierende, poëtische proza, dat rijkelijk gebruikmaakt van eigenzinnige beeldspraak, noodt tot geduldig lezen. Nee, vrolijk wordt het nooit bij Paul Lynch. In al zijn vijf romans is de mens een eenzame figuur in een vijandig of op zijn best onverschillig universum. Maar net als bij Eilish in Lied van de profeet portretteert hij in Grace een krachtig en complex personage dat je, ondanks het vreselijke wat haar overkomt, gefascineerd blijft volgen, ’ aldus Hans Bouman. Hoewel de omstandigheden totaal verschillend zijn, merkt Bouman op dat de roman veel overeenkomsten vertoont met Lied van de profeet, en dat het verhaal bijna net zo meeslepend en indrukwekkend is.

Lees hier het artikel in de Volkskrant terug.

 

Meer over Grace:

De Ierse schrijver Paul Lynch brak door met zijn Booker Prize-winnende roman Lied van de profeet, een nachtmerrie over een angstwekkend nabije toekomst. Zijn roman Grace is opnieuw een huiveringwekkend epos, ditmaal over een ramp die werkelijk heeft plaatsgevonden.

Het is 1845, de vooravond van de Ierse hongersnood. Wanneer de aardappeloogst mislukt, verandert het leven van de jonge Grace abrupt. Op een gure oktoberochtend knipt haar moeder Grace’ haar af en dwingt haar jongenskleren aan te trekken. Vervolgens wordt Grace het huis uit gestuurd om op zoek te gaan naar werk.

Samen met haar jongere broer Colly begint ze aan een wanhopige overlevingstocht in een wereld die steeds onvoorspelbaarder wordt. Terwijl ze door het vijandige landschap trekt, moet Grace zich telkens opnieuw uitvinden: van jongen wordt ze bandiet, boeteling en uiteindelijk weer vrouw.

Met Grace levert Paul Lynch een meeslepende, indringende en prachtig geschreven roman af over de veerkracht van de menselijke geest in tijden van extreme ontbering.

 

Paul Lynch (1977) debuteerde in 2013 met de goed ontvangen roman Red Sky in Morning. Hij ontving voor zijn eerdere romans verschillende prijzen. Voor zijn vijfde roman, Lied van de profeet, kreeg hij in 2023 de Booker Prize, de belangrijkste Engelstalige literaire prijs. Paul Lynch woont en werkt in Dublin.

 

Over Lied van de profeet:

‘Zelden heeft een boek me zo geraakt als dit Booker Prize-winnende boek van Paul Lynch. (…) Een overweldigende roman die hopelijk fictie blijft.’

Juryrapport Booker Prize 2023

‘Eens in de zoveel tijd lees je een roman die veel andere goede romans zal terugdringen naar de zolder van je geheugen, waar al zoveel boeken liggen te vergelen. Voor mij is Lied van de profeet zo’n roman. Een onvergetelijk boek, wist ik, terwijl ik de slotzin nog eens goed overlas.’

Frits Abrahams, NRC

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >