Griet op de Beeck gisteravond te gast bij Jinek over ‘Let op mijn woorden’


Let op mijn woorden is eindelijk verschenen. Naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe roman was Griet Op de Beeck gisteravond te gast bij Jinek om het een en ander te bespreken. Het boek is weliswaar niet autobiografisch te noemen, maar het is beslist wel een van de persoonlijkere werken van de Vlaamse schrijfster. Onlangs had Op de Beeck een groot geheim waar zij al erg lang last van had bekend gemaakt bij DWDD; zij was als jong meisje misbruikt door haar vader. In het gesprek met Eva Jinek bepraat de auteur uit Vlaanderen hoe zij nog altijd moet omgaan met de consequenties van deze traumatische gebeurtenis en hoe het óók haar onlangs verschenen Let op mijn woorden beïnvloed heeft. Het werd een zeer openhartig en oprecht gesprek.

Het fragment vindt u hier.


Lise weet het niet zo goed, hoe leven gaat. Niet als ze vijftien is, maar evenmin als late twintiger. Ze vindt nochtans dat ze eigenlijk geen reden tot klagen heeft, zoals de meeste mensen die proberen sterk te zijn en het goed te doen. Dus zij gaat door, en probeert diegene te worden die ze denkt te moeten zijn.
Let op mijn woorden is een roman over hoe de start van ons bestaan onontkoombaar het vervolg bepaalt, zelfs als dat een blinde vlek blijft. Over families die de rangen sluiten. Over morsige liefde en echte connectie. Over de onontkoombaarheid van verlies en het belang van blijven zoeken. Over de angst om te dromen en een diep verlangen naar beter dat misschien wel bestaat voor wie weigert op te geven. Misschien. Een verhaal dat alles blootlegt, behalve dat wat je verwacht.

Griet Op de Beeck is sinds haar gelauwerde debuutroman Vele hemels boven de zevende (2013) niet meer weg te denken uit de Nederlandse en Vlaamse letteren. Zij verkocht reeds meer dan 1,5 miljoen boeken. Haar werk wordt verfilmd, bewerkt voor toneel en vertaald in negen talen. Let op mijn woorden is haar vierde roman.