De Groene Amsterdammer over Bas Haans ‘De rekening voor Rutte’: bluf of een leugen?
Ter ere van het bereiken van de shortlist van de Brusseprijs 2018 besteedde Joost de Vries in De Groene Amsterdammer gisteren aandacht aan De rekening van voor Rutte. Aan de hand van Haans boek zet De Vries uit een wat De rekening voor Rutte zo speciaal maakt en waarom liegen, of bluffen, zo veel voorkomt in de politieke cultuur. De Vries stelt zich voor dat Haan het hele vertoon rond de Teevendeal buitengewoon gênant heeft moeten gevonden. ‘Er is weinig zo gênant als wanneer er tegen je wordt gelogen, en jij weet dat ze liegen, en zij weten dat jij weet dat ze liegen,’ schrijft De Vries. ‘In zijn bewonderenswaardig gedetailleerde en verhalende De rekening van Rutte,’ aldus De Vries, legt Haan de vier grote doofpotten bloot rond de Teevendeal en laat hij zien hoe ingeburgerd politieke leugens zijn.
Klik hier om het volledige artikel te lezen.
Op 23 april werd bekendgemaakt dat het journalistieke boek De rekening voor Rutte. De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens van Bas Haan op de shortlist staat van de Brusseprijs voor het beste Nederlandse journalistieke boek. De jury, bestaande uit journalisten Jutta Chorus, Yasmina Aboutaleb en Eelco Bosch van Rosenthal, heeft uit 166 titels een shortlist van vijf journalistieke boeken samengesteld.
Op zaterdag 9 juni wordt de winnaar van de Brusseprijs bekend gemaakt in een speciale uitzending op locatie van NOS Met het Oog op Morgen, vanuit Studio Desmet in Amsterdam.
Lees hier voor meer informatie over de Brusseprijs.
Over De rekening voor Rutte:
‘Er is op geen enkele manier een beleid geweest om dingen toe te dekken,’ zegt premier Rutte na het laatste debat over de Teevendeal. Toch leidt juist het stelselmatig toedekken van de waarheid door het kabinet uiteindelijk tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg raakt zo verstrikt in de affaire dat ook zij haar functie neerlegt. Drie afgetreden vvd-ers, door aanhoudend bluffen en liegen over de oude ‘deal’ van Teeven met een drugscrimineel.
Het kabinet onder leiding van premier Rutte degradeert tijdens de bonnetjesaffaire de feiten tot een hinderlijke bijzaak. Het ministerie van Veiligheid en Justitie verliest daardoor alle geloofwaardigheid en de positie van de nieuwe vvd-minister Van der Steur komt meermalen in het nauw.
‘Ik zou het morgen zo weer doen,’ zegt Teeven nu nog over zijn deal tegen iedereen die het horen wil. Bij zijn aftreden als staatssecretaris zegt hij: ‘Ik deed het voor volk en vaderland.’
Maar volk en vaderland wisten van niets. En ze weten nog steeds niet alles. Niet over de deal, niet over de rol van Rutte, niet over de rol van Van der Steur, en niet over hoe het kabinet nog steeds de waarheid manipuleert. In dit boek onthult Bas Haan, journalist achter de Teevendeal-affaire, de hele doofpot.
Nieuwsuur-journalist Bas Haan (1973) werkt ruim vijftien jaar bij de publieke omroep, sinds 2007 bij de ntr. Voor zijn onthullingen over de Teevendeal won hij onder meer de Tegel en werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar 2015. Ook eerder onderzoeksjournalistiek werk van hem werd bekroond en hij schreef de true crime-bestseller De Deventer moordzaak. Het complot ontrafeld.