Groot interview met Jan Guillou in NRC
In het NRC Handelsblad van vandaag staat een groot interview met Prometheus-auteur Jan Guillou. In het interview vertelt hij onder andere over zijn romanreeks De grote eeuw en het vijfde deel daarvan, Blauwe Ster, dat onlangs bij Uitgeverij Prometheus is verschenen. In het interview stelt Kester Freriks dat Guillou in zijn meest recente boek een hommage aan vrouwelijke spionnen brengt. Guillou zegt daarop: ‘Dankzij Johanna’s riskante werk konden honderden Noorse joden ontsnappen aan de deportatie naar de vernietigingskampen. De vraag is: hoe kwamen deze vrouwen aan hun informatie? Dat is de kern van Blauwe Ster.’ Guillou legt vervolgens uit dat hij Blauwe Ster schreef ‘om de beide zusters en daarmee al die andere spionprostituees alsnog eerherstel en een stem te geven.’
Eerder verschenen er een lovende recensie van Blauwe Ster in Trouw en werd het boek met maar liefst vier sterren bekroond in de Vrij Nederland Detective & Thrillergids.
Over Blauwe Ster:
Blauwe Ster is het nieuwe deel van de serie De grote eeuw van Jan Guillou over de geschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van de lotgevallen van de drie broers Lauritzen. Guillou maakt een uitstapje naar het genre dat hij als geen ander beheerst: de spionageroman. Het boek kan ook worden gelezen zonder kennis van de voorafgaande delen.
De nieuwe generatie Lauritzen treedt naar voren. In het centrum staat oudste dochter Johanne, die in het begin van de oorlog als koerier voor het Noorse verzet werkte. Nu bevindt ze zich in Stockholm, in de illegale wereld van spionage, bedrog en verraad, gerekruteerd door de Britse spionageorganisatie SOE − haar codenaam is Blauwe Ster.
Johanne wordt bevorderd tot kapitein in het Britse leger. Na een reeks spectaculaire sabotageacties krijgt ze de verantwoordelijkheid over de grootste en belangrijkste operatie: om de Noorse joden te helpen ontkomen aan de Holocaust.
Intussen verricht haar jongere zus Rosa niet minder riskant werk voor de militaire inlichtingendienst, waarmee hun zusterschap zwaar op de proef gesteld wordt.
Jan Guillou (1944) is zonder twijfel de populairste schrijver van Zweden. Van zijn boeken werden alleen daar al meer dan tien miljoen exemplaren verkocht, en zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen. Zijn reeks De grote eeuw is Guillous meest ambitieuze literaire project tot op heden. De eerste vier delen van de reeks, Bruggenbouwers, Dandy uit het noorden, Tussen rood en zwart en De kop in het zand, werden internationale bestsellers; elk deel bereikte in Zweden in de eerste week na verschijning de top 3 van de bestsellerlijsten.
Over Tussen rood en zwart:
‘In weergaloze scènes tekent Guillou de opkomst van Hitler. (…) Het knappe van Guillou is dat hij Hitlers redevoeringen beschrijft alsof ze voor het eerst gezien en gehoord worden.’
Kester Freriks, NRC Handelsblad *****
Over De kop in het zand:
‘Evenals in de vorige delen blinkt Guillou uit in een onbevangen behandeling van zijn personages en vermijdt hij alles wat op wijsheid achteraf zou kunnen duiden.’
Elsbeth Etty, NRC Handelsblad