Groot interview met Laurentien van Oranje in Libelle
In de nieuwste Libelle staat een groot interview met Prometheus-auteur Laurentien van Oranje. In het interview vertelt zij onder andere over haar boek Nog lang en gelukkig, dat zij samen met Jeroen Smit schreef. ‘In dit boek komen allerlei lijntjes bij elkaar. […] Kinderen geven problemen vaak precies de lichtheid waardoor ze anders kunnen worden benaderd.’ Maar kinderen durven ook de diepte in te gaan, Van Oranje legt uit: ‘Volwassenen durven de diepere waarom-vragen vaak niet te stellen, kinderen wel. Daarom zeggen we ook vaak dat kinderen ons een spiegel voorhouden. Dus is het mijn diepe overtuiging dat we kinderen nodig hebben om ons te helpen.’
De Libelle ligt nog tot 9 juni in de winkel.
Nog lang en gelukkig ontving al veel aandacht in de media, de auteurs waren te gast bij Pauw, RTL Z in zaken en het boek werd naar aanleiding van de lancering genoemd bij RTL Boulevard, Shownieuws en Blauw Bloed. Daarnaast publiceerde FD Persoonlijk een groot artikel over Nog lang en gelukkig.
Over Nog lang en gelukkig:
Zijn onze leiders wel voldoende met de toekomst bezig? Veel ‘grote mensen’ zijn de weg een beetje kwijt. De toekomstige hoofdrolspelers kunnen ze helpen om hun kompas goed te stellen. Maar dan moeten we wel naar ze luisteren.
‘Vraag aan het hart wát je moet doen en aan je hoofd hóe je het moet doen.’ (Maaike, 10 jaar)
‘Leiders gebruiken zo vaak het woordje “ik”, realiseren ze zich wel hoeveel mensen om hen heen staan?’ (Anne Sofie, 12 jaar)
‘Als je niet gelukkig bent, doe je niet je best en draaien anderen daarvoor op.’ (Bedirhan, 9 jaar)
Laurentien van Oranje (Mr Finney) en Jeroen Smit (De prooi) praten met leiders over hun dilemma’s en vragen kinderen om advies. Hun intuïtieve, heldere wijsheid helpt volwassenen om anders te denken. Dat geldt zeker voor Thomas, die er in een spannend voorleesverhaal achter komt waarom hij veel beter naar zijn zoon Giel moet luisteren.
Gesprekken met negentien bijzondere, doodgewone kinderen en met Ben van Beurden (Shell), Paul Polman (Unilever), Herna Verhagen (PostNL), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Frans Timmermans (Europese Commissie), Marc Bolland (Marks & Spencer), Merel Vroonhoven (AFM), Wiebe Draijer (Rabobank), Neelie Kroes (StartupDelta) en Feike Sijbesma (DSM).