Groot interview met Martijn Katan in de Volkskrant
Afgelopen zaterdag verscheen er een groot interview in de Volkskrant met Martijn Katan, auteur van het onlangs verschenen en nu al veelbesproken boek Voedingsmythes. In gesprek met Mac van Dinther rekent Katan, net als in zijn boek, af met verschillende voedingsmythes en raadt hij aan voedingsadviezen op televisie, radio en social media te negeren: ‘Als er echt iets verandert hoor je het wel van het Voedingscentrum of bij de dokter.’ Van Dinther schrijft over de ‘vermakelijke’ maar ook ‘serieuze’ voedingsmythes die besproken worden in het boek. Katan zelf voegt hieraan toe: ‘Ik heb nog zoveel uitgezocht. Dat wil ik de mensen graag meegeven.’
Eerder ontving Voedingsmythes al veel aandacht in de media. Er verschenen grote interviews met de auteur in Trouw, NRC Handelsblad, nrc.next, Algemeen Dagblad, de Telegraaf en Medisch Contact. Ook was Katan te gast bij de televisieprogramma’s Kassa en Pauw, en op de radio bij TROS Nieuwsshow, Gijs 2.0 en BNR Nieuwsradio.
Over Voedingsmythes:
We worden overspoeld met berichten over heilzame of juist schadelijke effecten van eten en drinken. Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap – en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.
In deze maalstroom van overtuigingen en commerciële belangen verdedigt Martijn Katan met verve de wetenschappelijke feiten. Als een van Nederlands meest vermaarde en gerespecteerde voedingsonderzoekers heeft hij daartoe het gezag en hij kan ingewikkelde kwesties simpel en met humor uitleggen.
In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer. Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.
Prof. dr. Martijn B. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Katan is columnist van NRC Handelsblad en wordt regelmatig door kranten, radio en tv gevraagd naar zijn mening over actuele voedingskwesties. Hij schreef eerder de bestseller Wat is nu gezond?
Over Wat is nu gezond?:
‘Niets heerlijkers om te lezen dan dat de meeste voedingsadviezen fabels zijn zonder wetenschappelijke onderbouwing.’ de Volkskrant
‘Katan beschrijft kort en kraakhelder de wetenschappelijke stand van zaken over voeding en gezondheid, met praktische adviezen en verwijzingen naar deugdelijke websites.’ Algemeen Dagblad