Deze week verscheen er een groot interview met Michiel Princen, auteur van De gekooide recherche, in Vrij Nederland waarin hij ingaat op de misstanden binnen opsporingsland. Ditmaal vertelt hij zijn verhaal samen met Jan van Koningsveld, net als Princen een oud-rechercheur. De gekooide recherche, dat eerder dit jaar verscheen, ‘raakte een open zenuw’, aldus Harry Lensink van Vrij Nederland. ‘Helder en hard noteerde de auteur hoe hij had moeten vechten tegen desinteresse, fragmentatie, lippendienst en middelmatigheid,’ voegt Lensink hieraan toe. Princen fungeert inmiddels als zeer gewild adviseur in dit aanhoudende debat.

Eerder ontving Michiel Princen de Publicatieprijs 2015 van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), een prijs die om de twee jaar wordt toegekend aan de auteur van het beste boek over veiligheid en veiligheidszorg. Bovendien is er veel media-aandacht omtrent het boek van Princen. Zo was hij te zien bij Nieuwsuur, NOS JournaalGoedenmorgen Nederland en werd het onderwerp belicht in RTL Nieuws. Tevens was hij te gast bij radioprogramma’s EenVandaag en Met Het Oog op Morgen. Eerder was hij al te zien geweest in een reportage van het televisieprogramma EenVandaag en een uitzending van RTL Late Night. Ook had hij meerdere grote interviews in de Volkskrant, NRC en nrc.next.
Zie ook: www.michielprincen.nl.

Over De gekooide recherche:

Als Michiel Princen in 2004 rechercheur wordt bij de Amsterdamse politie kan hij meteen aan de bak. Met de liquidatie van witwasfenomeen Willem Endstra begint een jarenlang onderzoek naar diens afpersing door Willem Holleeder. Jan-Dirk Paarlberg, bezitter van de P.C. Hooftstraat, blijkt de onverwachte witwasser van die afgeperste miljoenen. Daarna werkt Princen mee aan andere grote onderzoeken.
Behalve de successen ziet hij talrijke bottlenecks binnen de opsporing. Hij constateert hoe vooral de sociale cultuur binnen de politie de slagvaardigheid dwarszit. Na tien jaar verlaat Princen, met pijn in het hart, de recherche. De gekooide recherche is zijn spannende, kritische en ronduit onthutsende verhaal, van binnenuit geschreven. Inmiddels zwengelt het boek, óók binnen de politie, een pittig debat aan over de kwaliteit en de cultuur van de Nederlandse recherche.

‘Een man die iets probeert te verbeteren.’ Humberto Tan, RTL Late Night

‘Ik heb het boek niet gelezen. Ach, er zijn véél interessantere boeken.’ Gerard Bouman, landelijk korpschef van de nationale politie

‘Op cultuurgebied en ook op kennis en kunde is er verbetering [bij de recherche] mogelijk. Het boek van Princen dient tot voorbeeld.’ Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie

‘Een absolute aanrader voor iedereen die denkt dat de politie goed functioneert. Wat een fascinerend verhaal!’Peter R. de Vries

‘Een aanklacht tegen een in zichzelf gekeerde organisatie.’ de Volkskrant

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >