Vandaag staat er een groot interview in NRC Handelsblad met Sunjeev Sahota, auteur van de bejubelde roman Het jaar van de gelukszoekers (shortlist Man Booker Prize 2015). In het interview vertelt hij over de migratieproblemen in Engeland. Zo zegt hij: ‘Ik word heen en weer geslingerd tussen twee werelden.’ De redacteur van NRC zegt: ‘De roman werd alom geprezen om de morele vragen die Sahota oproept rondom het leven van vier Indiase immigranten in Engeland.’

Sahota brengt de komende dagen een auteursbezoek aan Nederland en België. Sahota trad gisterenavond op in Passa Porta (Brussel), waar hij werd geïnterviewd door Catherine Vuylsteke. Vanavond is Sahota te zien op het International Literature Festival Utrecht (ILFU), hij zal daar om 20:45 worden geïnterviewd worden door Annemarié van Niekerk, waarbij hij het podium deelt met auteur Meena Kandasamy. Zie voor het volledige programma en meer informatie over het ILFU de site.

 

Over Het jaar van de gelukszoekers:

Het jaar van de gelukszoekers is het aangrijpende verhaal van drie Indiase jongemannen in Noord-Engeland die wanhopig een nieuw leven proberen op te bouwen. Samen met een tiental lotgenoten bewonen ze een huis in Sheffield. Tarlochan, afkomstig uit de laagste kaste, probeert vergeefs zijn traumatische verleden verborgen te houden, Avtar wordt achtervolgd door schuldeisers en Randeep, de broer van Avtars geheime geliefde, worstelt met zijn gevoelens voor Narinder, zijn ‘visumvrouw’ die haar toekomst op het spel zet om Randeep aan een verblijfsvergunning te helpen.

Sunjeev Sahota schakelt moeiteloos tussen India en Engeland, tussen heden en verleden  ̶  waarmee hij de verschillende werelden van de hoofdpersonen op een schitterende manier tot leven brengt. Het levert een onvergetelijk portret op van de schrijnende omstandigheden die deze mensen hun land deden achterlaten en verruilen voor een stad waarin andere regels gelden, regels waarbij het behouden van waardigheid en wilskracht dagelijkse vereisten zijn.

Sunjeev Sahota (1981) is een Brits auteur, geboren in Derby. Zijn grootouders van vaderskant zijn in 1966 vanuit Punjab naar Groot-Brittannië geëmigreerd. In 2011 verscheen zijn debuut Ours Are the Streets, dat op de Observer’s Debutantes to watch-lijst kwam en in 2013 op de Granta’s lijst van beste Britse jonge schrijvers. Ook ontving het lovende kritieken in onder andere The Times, The Guardian, The Independent en The Sunday Times. Zijn tweede roman, Het jaar van de gelukszoekers, verscheen in juni 2015 en bezorgde hem een plaats op de shortlist van de Man Booker Prize.

‘Je slaat een boek open van een auteur die je nog niet kende en de nieuwe stem knalt van de pagina’s en maakt dat je luistert. Dit is het echte werk, en het enige wat je kunt doen is je overleveren, met plezier, aan de kracht ervan. Op elke pagina is het er: sterk, fris en waar.’ Salman Rushdie

‘Door een verhaal als dit verschuift Sahota een van de urgentste politieke vraagstukken van aanstellerige retoriek en betwiste statistieken naar het rijk van de menselijkheid. Het jaar van de gelukszoekers is een briljante en prachtige roman.’ The Guardian

‘Romans van deze omvang en inventiviteit zijn zeldzaam (…), de jury’s van aanstaande literaire prijzen hoeven niet verder te kijken. Het jaar van de gelukszoekers heeft het allemaal. Je wilt simpelweg niet dat dit boek eindigt. Ik betwijfel of ik dit jaar een betere roman zal lezen.’ The Spectator

Het jaar van de gelukszoekers speelt in een parallel Engeland, een zo goed als onzichtbare wereld die nauwelijks kruist met die van jezelf. Het is bekend terrein voor verslaggevers, maar alleen vanaf de zijlijn. Sahota heeft veel te zeggen en zegt het kalm, met een enorme morele intelligentie (…), zeer indrukwekkend.’ The Sunday Times

‘Na lezing van Het jaar van de gelukszoekers is het migranten- en vluchtelingenprobleem vlees en bloed voor je geworden. (…) Na 442 bladzijden heb je nog altijd niet genoeg van dit meeslepende boek.’ Annemarié van Niekerk, Trouw

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >