Afgelopen zaterdag verscheen er een groot interview met Prometheus-auteur Sebastian Faulks in de Volkskrant naar aanleiding van zijn nieuwste roman Waar mijn hart ooit klopte. ‘Het is een roman over de twintigste eeuw, een eeuw van waanzin,’ aldus Faulks over zijn jongste roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. ‘Maar het is ook een opsomming van mijn eigen werk. Mijn eerste zes romans gingen over wie we zijn en de volgende zes boeken over wat we zijn. […] Voor mij staat de mens laag op de evolutionaire ladder, net iets boven de wesp, maar niet veel hoger,’ voegt Faulks hieraan toe. Patrick van IJzendoorn, die in gesprek ging met Faulks, voegt noemt hiernaast dat voormalig geschiedenisstudent Faulks bekendstaat om zijn minutieuze onderzoek, en voor zijn historische romans talloze oorlogsarchieven doorspitte.

Over Waar mijn hart ooit klopte:
Begin jaren negentig verscheen Het lied van de loopgraven, Sebastian Faulks’ indrukwekkende roman over de Eerste Wereldoorlog. Waar mijn hart ooit klopte is Faulks’ grote roman over die andere allesverwoestende oorlog: de Tweede Wereldoorlog.
Op een klein eiland voor de Franse Rivièra overdenkt Robert Hendricks, een Engelse arts, de triomfen en verschrikkingen van de twintigste eeuw, die hij ten volle heeft meegemaakt. Hendricks logeert bij Alexander Pereira, een man die niet lang meer te leven heeft, maar die meer over hem lijkt te weten dan Robert zelf.
Waar mijn hart ooit klopte is het ontroerende verhaal van een hartstochtelijke maar schijnbaar onmogelijke liefde, tegen de achtergrond van het Italië van de Tweede Wereldoorlog tot aan de idealistische nadagen van de jaren zestig. Sebastian Faulks weet de willekeur van de geschiedenis feilloos te vatten en trekt ons mee in de waanzin aan het oorlogsfront.
Met stilistische lenigheid belicht Faulks de eeuw die we inmiddels dan wel achter ons hebben gelaten, maar die we misschien nooit helemaal zullen begrijpen. Dat maakt Waar mijn hart ooit klopte Faulks’ opmerkelijkste boek tot nu toe.

Sebastian Faulks (Newbury, 1953) studeerde geschiedenis aan de universiteit van Cambridge. Hij is vooral bekend van zijn romans Het lied van de loopgraven (1993) en Een week in december (2009). Vaak terugkerende thema’s in zijn romans zijn conflict en liefde, beschreven tegen de achtergrond van de moderne geschiedenis.

‘Een meesterwerk. Een geweldige roman die gonst met ideeën, intelligente terzijdes, zonlicht, gelach en momenten van bijna ondraaglijke tragedie.’ The Sunday Telegraph

‘Dit is een ambitieus, veeleisend en diep melancholisch boek, waarin het culturele verhaal van een complexe eeuw, verstoken van God en zekerheden, gecombineerd wordt met een serieus onderzoek naar de kwetsbaarheid van de menselijke geest en een ouderwets – in de beste zin van het woord – verhaal over liefde en oorlog.’ The Guardian

‘Van begin tot eind een genot… Waar mijn hart ooit klopte is een zeldzaam boek: een pageturner die ook een intellectuele en emotionele lading heeft.’ Sunday Express

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >