Vanavond is Eric van ’t Zelfde, auteur van Superschool, te gast bij het televisieprogramma RTL Late Night om samen met PvdA-leider Diederik Samsom te praten over het nieuwe schoolmodel dat zij afgelopen weekend presenteerden tijdens het PvdA-kennisfestival. Voor het model De Nieuwe School, dat onder andere voorziet in meer docenten en brede scholengemeenschappen waardoor leerlingen makkelijker kunnen overstappen, liet Samsom zich inspireren door het succesverhaal van schooldirecteur Van ’t Zelfde waarin hij zijn Rotterdamse Hugo de Grootschool van de slechtste school van Nederland hervormde tot de beste school van Nederland. Het mooie verhaal over zijn school beschreef Van ’t Zelfde in het succesvolle boek Superschool, dat oktober jongstleden verscheen bij Uitgeverij Prometheus.

De uitzending is vanavond te zien om 22:30 uur bij RTL 4.

Bovendien verscheen er afgelopen weekend naar aanleiding van het nieuwe schoolmodel een groot interview met Van ’t Zelfde en Samsom in Het Parool. Geïnspireerd door Van ’t Zelfde’s superschool dacht Samsom: ‘dáár moet ik naartoe. Daar wil ik van leren.’ Van ’t Zelfde is vooral trots dat er na de vele bezoekjes van politici zijn school nu een inspiratiebron voor de PvdA is. ‘We hebben als school meer veranderd dan we soms doorhebben. We hebben al veertig scholen op bezoek gehad: van Groningen tot in België. Als andere scholen ook van ons willen leren: kom een bak koffie drinken,’ aldus Van ’t Zelfde.

Eerder was er veel media-aandacht voor Superschool. Zo verschenen er interviews met de auteur in het Algemeen Dagblad, Trouw, het Nederlands Dagblad en de Volkskrant. Daarnaast was Van ’t Zelfde eerder te gast bij RTL Late Night en het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. 

Over Superschool

In 2009 werd Eric van ’t Zelfde directeur van een van de slechtste scholen van Rotterdam. Een school met slechts 34 aanmeldingen van nieuwe leerlingen, dramatische examenresultaten, vermoeide docenten en criminaliteit.

Van ’t Zelfde pakte de problemen buiten de gebaande paden aan. Maar liefst 56 docenten vertrokken, van wie 34 in zijn eerste jaar als directeur. Hij voerde de in zijn eenvoud geniale gedragsregel ‘je gedraagt je’ in. Hij verwijderde tegen de wet in een aantal leerlingen en moest zich voor de rechter verantwoorden.

Zijn onorthodoxe aanpak leverde gedonder op: bedreigende situaties en persoonsbewaking. Maar het had resultaat: na een aantal jaar begon zijn school op of boven het landelijk gemiddelde te scoren.

In vijf jaar tijd van de slechtste school van Nederland naar een van de beste scholen van Nederland: wie is de man die dat samen met zijn team realiseerde?

In Superschool beschrijft Eric van ’t Zelfde zijn levensgeschiedenis en vertelt hij het bevlogen verhaal van zijn school en de mensen die daar rondlopen. Maar de successen hebben een stevige prijs; een prijs die docenten betalen, maar die Nederland en de politiek nooit zien, of willen zien. Superschool is een must voor iedereen die met het onderwijs te maken heeft, als ouder, leraar, beleidsmaker of belangstellende.

Eric van ’t Zelfde (1972) was leraar in Den Haag, Scheveningen en Gorinchem, voordat hij in 2009 directeur werd van de Hugo de Groot in Rotterdam.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >