Grote bespreking De moeder van Ramses in Trouw
Afgelopen zaterdag verscheen er in Trouw een mooie bespreking van De moeder van Ramses, geschreven door Sylvester Hoogmoed. Recensent Co Welgraven spreekt lovend over de “bizarre geschiedenis” van de gravin “die op grote voet leefde en toch nooit zelf een rooie cent uitgaf”. Verder prijst hij ook het grootschalige en intrinsieke onderzoek dat Hoogmoed heeft verricht voor het boek. Het is een “lezenswaardige biografie” geworden dat ook “een beter beeld van [Ramses] zijn afkomst en vroege jeugd” geeft.
De moeder van Ramses werd tevens aandachtig beschreven in Nederland Dagblad, en verscheen de auteur bij radioprogramma’s VPRO Met het oog op morgen en Nooit meer slapen om over het boek te praten. Vanavond zal Hoogmoed het boek op Uitgeverij Prometheus presenteren, waar het eerste exemplaar aan Liesbeth List wordt gepresenteerd.
Om meer te weten te komen over het turbulente leven van Alexandra Thérèse Wysocka is de biografie nu te koop bij de boekhandels. Meer over Ramses Shaffy is te lezen in Sylvester Hoogmoed zijn eerder biografie We zien wel.
Over De moeder van Ramses:
Over Ramses Shaffy hebben altijd de wildste verhalen de ronde gedaan en de werkelijkheid was vaak nog spectaculairder dan gedacht. Dat bleek weer eens toen er na de publicatie van zijn biografie We zien wel! een koffertje opdook vol correspondentie van zijn moeder, die altijd een mysterieuze figuur was gebleven. Alexandra Thérèse Wysocka zou een gravin van Pools-Russische afkomst zijn geweest. Maar ze beweerde in werkelijkheid niemand minder te zijn dan groothertogin Olga Romanova, de oudste dochter van tsaar Nicolaas ii.
Sylvester Hoogmoed schetst aan de hand van oude brieven en politierapporten het leven van deze ‘prachtige avonturierster’ – zoals een Australische krant haar destijds noemde. Na de Russische Revolutie belandde ze via nogal wat omzwervingen in Egypte. Vervolgens frequenteerde ze de duurste hotels aan de Côte d’Azur en in Parijs, een spoor van openstaande rekeningen en ongedekte cheques achter zich latend. Na Frankrijk te zijn uitgezet, zette ze haar leven op grootse voet voort in België en Zwitserland, gesteund door de uitstekende connecties die ze had in de hoogste kringen en vooral door haar onverwoestbare flair.
Over We zien wel:
Ramses Shaffy (1933-2009) was een begaafde acteur, liedschrijver en zanger, maar bovenal een fascinerende persoonlijkheid. Als zoon van de Egyptische consul in Parijs en een zelfverklaarde Russische tsarendochter had zijn leven vanaf het begin allure. Hoewel de melancholie nooit ver weg was, herinneren we ons in de eerste plaats zijn luide lach en opbeurende chansons. ‘Hoog Sammy, kijk omhoog’, ‘We zullen doorgaan’, ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’.
Zijn oeuvre heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan, getuige alle herdenkingsconcerten en hommage-cd’s de afgelopen jaren. Ook de verhalen over zijn overrompelende persoonlijkheid blijven fascineren. Er kwam een musical over Ramses en in 2014 een tv-serie, die vele onderscheidingen oogstte, waaronder een Gouden Kalf, een Nipkowschijf, de Prix Europa en een International Emmy Award. Redenen genoeg voor een aangevulde vierde druk van de biografie We zien wel!. Over zijn eerste successen als jeune premier bij de Nederlandse Comedie, het legendarische Shaffy Chantant, de lp’s, de optredens, de drank, de Bhagwan en hoe hij keer op keer als een feniks uit zijn as herrees.
‘Romantiseren hoeft niet, de kale feiten zijn al exotisch genoeg.’ Henk van Gelder in NRC Handelsblad ****
‘Veel van wat ik in deze biografie heb gelezen is nieuw voor mij. Sylvester Hoogmoed heeft niet alleen recht gedaan aan het bijzondere leven van Ramses, maar ook aan zijn enorme talenten.’ Liesbeth List
Sylvester Hoogmoed (1966) is politicoloog, schrijver en journalist. In 2011 verscheen zijn biografie We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy. Verder publiceerde hij onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Historisch Nieuwsblad. Ook presenteert hij een wekelijks chansonprogramma op de Concertzender.