‘Groter denken, kleiner doen’ wint de Prinsjesboekenprijs 2019
Herman Tjeenk Willink heeft met zijn boek Groter denken, kleiner doen de PrinsjesBoekenPrijs 2019 gewonnen voor het beste politieke boek. De jury, bestaande uit voorzitter Jan Schinkelshoek, Monique Leyenaar en Kim van Keken, maakte vandaag de winnaar bekend in de plenaire zaal van de Eerste Kamer, en prijst de manier waarop Tjeenk Willink zijn langlopende thema’s scherp en actueel op papier heeft weten te zetten: ‘Tijdens zijn lange, indrukwekkende politieke en bestuurlijke carrière heeft Tjeenk Willink steeds aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de democratische rechtsorde. Wat Groter Denken, Kleiner Doen – zijn oproep, gepubliceerd na zijn vertrek uit Den Haag – zo indrukwekkend maakt, is hoe knap, treffend en indringend hij dat thema aan de orde stelt. dit pamflet vat de problemen rond de verhouding tussen politiek, bestuur en burger pregnant samen. En het onderwerp – onze democratie, onze rechtsstaat behoeft onderhoud – is misschien wel actueler dan ooit.’
Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, reikte de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro, aan de winnaar uit. De twee andere genomineerde boeken waren Macht der gewoonte (Carla Hoetink, Van Tilt) en Over de dijken (Coen Teulings, Prometheus). De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen.
Eerdere winnaars van de PrinsjesBoekenprijs waren Mathieu Segers met Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden (2013) en Remieg Aerts met Thorbecke wil het (2018).
Over Groter denken, kleiner doen:
Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het dus ook goed met onze democratische rechtsorde?
Wie nauwkeurig kijkt ziet tekenen van verwaarlozing en sluipende uitholling. Die moeten worden tegengegaan. In Groter denken, kleiner doen doet Herman Tjeenk Willink een oproep om de vaak ongemakkelijke feiten onder ogen te zien, positie te kiezen, het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken. Alleen met een sterke democratische rechtsorde kunnen fundamentele problemen effectief worden aangepakt, nieuwe crises het hoofd geboden, en burgers en overheid op elkaar vertrouwen.
Herman Tjeenk Willink (1942) verwierf in de loop der jaren als voorzitter van de Eerste Kamer en als vicepresident van de Raad van State de positie van boven de partijen staande adviseur van de regering. Hij was meermalen informateur van Nederlandse kabinetten, de laatste keer in 2017, bij de totstandkoming van kabinet-Rutte iii. Sinds 2012 is Tjeenk Willink minister van Staat.