Hele uitzending Alan Hollinghurst VPRO Boeken
Afgelopen weekeind was Alan Hollinghurst een hele uitzending lang te gast bij VPRO Boeken. Hij sprak daarin met presentator Jeroen van Kan over zijn nieuwste, in Nederland en buitenland alom bejubelde, boek De Sparsholt-affaire en over het schrijven zelf.
Tijdens het geanimeerde vraaggesprek onderbouwde van Kan verschillende verbanden en sprak Hollinghurst uitgebreid over het schrijverschap en de thema’s in het boek.
Een boek dat, aldus van Kan, ‘heel breed uitwaaiert en moeilijk is op de sommen.’ In de aflevering die hier terug te zien is, zal duidelijk worden waarom.
Eerder verscheen bij VPRO gids al een lovende recensie door Katja de Bruin. Daarin schreef ze onder meer: ‘het is een zeldzaam goeie roman van iemand die zichzelf toch al moeilijk kon overtreffen.’
De hele recensie is hier terug te lezen.
Andere pers reageerde eerder al zeer lovend op De Sparsholt-affaire:
‘Hollinghurst is een rasverteller, hij trekt zijn lezers moeiteloos het verhaal in. Een mooischrijver in de traditie van Evelyn Waugh, Oscar Wilde en E.M. Forster,’ – Elsevier ****
‘Hollinghurst lezen is verslavend. Deze roman verdient een groot publiek-van alle gezindten.’ – Het Parool *****
‘Hollinghurst excelleert in precieze beschrijvingen van onuitgesproken gevoelens en verlangens.’ – NRC Handelsblad ****
‘Eerst en vooral lees je hem om zijn superieure stijl.’ – VPRO gids
Ook eerdere boeken van Hollinghurst kregen een lovend onthaal. Over zijn laatste boek Kind van een vreemde schrijft verschillende pers:
‘Meesterlijk.’ NRC Handelsblad
‘Kind van een vreemde is een van de grappigste en mooiste boeken van dit jaar.’ Het Parool
‘Hollinghurst maakt zonder enige twijfel aanspraak op de titel van beste Engelse romanschrijver van dit moment. Kind van een vreemde is elegant geschreven, verleidelijk, uitzonderlijk plezierig om te lezen en doordesemd met een scherpzinnige en schijnbaar terloopse opmerkingsgave.’ the guardian
Over De Sparholt-affaire:
In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog vertelt Freddie Green het verhaal van zijn studentenleven in Oxford. Er is een nieuwe student aangekomen, David Sparsholt, voor wie Freddie en zijn vriend Evert Dax een meer dan gewone belangstelling hebben. Zijn fysieke aantrekkelijkheid is even sterk als zijn raadselachtige afstandelijkheid. De oorlog lijkt zich slechts aan te dienen wanneer de huisknecht bij de invallende avond de ramen komt verduisteren.
De schijnbaar onschuldige romantiek van een studententijd heeft echter zijn weerslag op de vrienden, en zelfs op de generaties na hen. In De Sparsholt-affaire beschrijft Alan Hollinghurst met zijn gedreven, elegische pen het verhaal van een groep vrienden en families dat een periode van zeventig jaar omspant. Geen hedendaagse schrijver is in staat zo elegant en tegelijk zo indringend te schrijven over vriendschap en verlangen als Alan Hollinghurst.
Alan Hollinghurst (1954) is de schrijver van vijf beroemde romans, waarvan de voorlaatste, De schoonheidslijn, de Man Booker Prize 2004 won, en de laatste, Kind van een vreemde, op de longlist van diezelfde prijs terechtkwam.