‘Helgoland’ besproken in NRC Handelsblad ●●●●●
Recensent Dorine Schenk bespreekt Helgoland van Carlo Rovelli in het NRC Handelsblad. Zij prijst het boek van Rovelli met vijf ballen. Schenk vindt dat Rovelli ‘helder en poëtisch’ schrijft over zware theoretische natuurkunde en filosofie:
‘Hij haalt filosofen aan, zoals de Oostenrijkse Ernst Mach, en legt verbanden met de Russische Aleksandr Bogdanov en de Indiase Nagarjuna, die in de tweede eeuw na Christus leefde. De relationele interpretatie overstijgt hierdoor het bizarre quantumgedrag van de allerkleinste deeltjes. Rovelli laat je achter met een andere blik op de wereld.’
U leest deze recensie hier terug.
Over Helgoland:
Op Helgoland, een kaal eiland in de Noordzee, een bij uitstek geschikte plaats om extreme ideeën te ontwikkelen, gaf de 23-jarige Werner Heisenberg de aanzet tot wat volgens velen de ingrijpendste wetenschappelijke revolutie aller tijden is geweest: de kwantumfysica.
In de loop van de daaropvolgende eeuw werd het steeds duidelijker dat de kwantumtheorie schokkende en verontrustende ideeën in zich bergt, zoals spookachtige kansgolven en ver van elkaar verwijderde objecten die op magische wijze verbonden blijken. Tegelijkertijd is ze talloze malen experimenteel bevestigd, hetgeen heeft geleid tot een enorme verscheidenheid aan toepassingen. Men mag wel stellen dat de wereld van nu wordt geregeerd door deze theorie, terwijl ze toch nog altijd uiterst geheimzinnig is.
In Helgoland vertelt Carlo Rovelli glashelder de avontuurlijke en door controversen gekenmerkte ontwikkeling van de kwantumtheorie. Ook geeft hij een nieuwe visie op de theorie: die is volgens Rovelli aanleiding om nog steeds onopgeloste fundamentele kwesties omtrent de aard van de fysische werkelijkheid, en daaruit voortvloeiend ook die van onszelf, in een nieuw en verrassend perspectief te onderzoeken.
Carlo Rovelli (1956) geeft leiding aan de kwantumzwaartekrachtgroep van het Centre de physique théorique van de universiteit van Aix-Marseille. Bij Prometheus verschenen eerder Zeven korte beschouwingen over natuurkunde (2016) en Het mysterie van de tijd (2018). Beide boeken werden vertaald in meer dan veertig talen, en er werden een miljoen exemplaren van verkocht.