‘Helgoland’ besproken in Trouw
Onlangs is Helgoland van theoretisch natuurkundige Carlo Rovelli besproken in Trouw. Willem Schoonen spreekt met veel lof over de illustrerende schrijfstijl van Rovelli:
‘Een moeder is een moeder omdat ze een kind heeft. In welk boek over de moderne natuurkunde vind je zo’n zin? In het nieuwe boek van Carlo Rovelli. De Italiaanse fysicus heeft een prachtig, verheffend en verhelderend essay geschreven over de revolutie die zich in de afgelopen eeuw heeft voltrokken in de natuurkunde.’
Schoonen noemt Helgoland een ‘aanrader’ voor iedereen die geïntrigeerd is door de vraag wat ‘de moderne natuurkunde betekent voor ons beeld van de werkelijkheid’. ‘Een definitief antwoord heeft hij niet, maar de Italiaanse fysicus is net zo geïntrigeerd en neemt je mee in de ontwikkeling van zijn gedachten over de kwestie’, aldus Schoonen.
U leest dit artikel hier terug.
Over Helgoland:
Op Helgoland, een kaal eiland in de Noordzee, een bij uitstek geschikte plaats om extreme ideeën te ontwikkelen, gaf de 23-jarige Werner Heisenberg de aanzet tot wat volgens velen de ingrijpendste wetenschappelijke revolutie aller tijden is geweest: de kwantumfysica.
In de loop van de daaropvolgende eeuw werd het steeds duidelijker dat de kwantumtheorie schokkende en verontrustende ideeën in zich bergt, zoals spookachtige kansgolven en ver van elkaar verwijderde objecten die op magische wijze verbonden blijken. Tegelijkertijd is ze talloze malen experimenteel bevestigd, hetgeen heeft geleid tot een enorme verscheidenheid aan toepassingen. Men mag wel stellen dat de wereld van nu wordt geregeerd door deze theorie, terwijl ze toch nog altijd uiterst geheimzinnig is.
In Helgoland vertelt Carlo Rovelli glashelder de avontuurlijke en door controversen gekenmerkte ontwikkeling van de kwantumtheorie. Ook geeft hij een nieuwe visie op de theorie: die is volgens Rovelli aanleiding om nog steeds onopgeloste fundamentele kwesties omtrent de aard van de fysische werkelijkheid, en daaruit voortvloeiend ook die van onszelf, in een nieuw en verrassend perspectief te onderzoeken.
Carlo Rovelli (1956) geeft leiding aan de kwantumzwaartekrachtgroep van het Centre de physique théorique van de universiteit van Aix-Marseille. Bij Prometheus verschenen eerder Zeven korte beschouwingen over natuurkunde (2016) en Het mysterie van de tijd (2018). Beide boeken werden vertaald in meer dan veertig talen, en er werden een miljoen exemplaren van verkocht.