Gisterenavond was Herman Brusselmans te gast bij Jinek. In het licht van de theatertour Saint Amour die Brusselmans momenteel maakt, ging hij met presentator Eva Jinek in gesprek over zijn literaire liefdesleven. Het is niet voor niets dat Brusselmans centraal staat in de derde editie van Saint Amour: ‘Weinig schrijvers hebben namelijk zo vaak en zo veelzijdig over de liefde geschreven: cynisch, teder, melancholisch, burlesk, brusselmansiaans’ zo staat in de aankondiging van de theatertour. Zie hieronder het fragment terug.

https://youtu.be/pvRZsA4eyDU?t=11

Vorige week verscheen het nieuwste boek van Brusselmans, Guggenheimer koopt een neger, bij Uitgeverij Prometheus. Afgelopen weekend verscheen er een mooie recensie in het Parool. Recensent Arie Storm: ‘Brusselmans’ humor of ironie bestaat uit overdrijving, en zijn overdrijvingen zijn vaak subliem omdat ze zich volledig hebben onttrokken aan de werkelijkheid. Met zijn overdrijvingen schept hij een geheel eigen universum.’ Binnenkort zal er ook een interview met Brusselmans in Trouw verschijnen.

Over Guggenheimer koopt een neger

Guggenheimer heeft 82 miljard euro in z’n bezit, maar veel doet hij er niet mee. Hij woont in een eenvoudige loft, gaat onberispelijk maar niet per se duur gekleed, bezoekt niet al te exclusieve cafés, restaurants en clubs, en heeft pakweg noch een boot noch een vliegtuig. Oké, hij koopt een nieuwe auto, zit wel ’ns op z’n bank van Portugees ossenleer, en geeft redelijk grote fooien, maar veel stelt dat allemaal niet voor. Hij renteniert op z’n gemakje, en hij houdt alles, van z’n eigen brein tot de hele wereld, goed in de gaten. Hij bezoekt zomaar een psychiater, vindt zomaar een nieuwe vriendin en engageert zomaar de chauffeur die z’n vorige chauffeur moet vervangen. Hij oordeelt dat hij z’n nieuwe vriendin moet helpen en bijstaan, want volgens hem zou het kunnen dat de liefde dat vereist. Hij staat haar bij en helpt haar, gaat daarin behoorlijk ver, zo ver dat hij zelfs via haar problemen een voetbalclub in handen neemt. En als Guggenheimer iets in handen neemt, heeft dat allerlei gevolgen.
De legendarische figuur Guggenheimer, voorheen bekend uit de romans De terugkeer van Bonanza, Guggenheimer wast witter, Uitgeverij Guggenheimer en Guggenheimer in de mode, slaat weer toe. Hij doet dit met fluwelen handschoenen, harde vuisten, op kousenvoeten, als een olifant in een porseleinkast en geleid door z’n continu voortdenderende unieke en onweerstaanbare persoonlijkheid.
Guggenheimer koopt een neger is een literaire trip waaruit niemand zonder kleerscheuren tevoorschijn komt.

Over Guggenheimer in de mode:

‘Het betere werk van Vlaanderens bekendste langharige.’ De Standaard

Herman Brusselmans (1957) publiceerde reeds bijna zeventig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver.

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >