‘Hoe je Kim Jong-un wordt’ besproken in het Parool: ‘Een belangwekkende biografie’


Afgelopen zaterdag verscheen er een mooie bespreking in het Parool over Hoe je Kim Jong-un wordt. Peter de Brock prijst de grondige manier waarop voormalig CIA analist Jung H. Pak te werk is gegaan, waardoor haar boek een heel ander beeld van Kim Jong-un geeft dan het beeld dat nu vaak in de media wordt geschetst:

‘Uit het boek, vooraf ingezien door de CIA om te voorkomen dat geheime informatie openbaar wordt gemaakt, blijft niets over van het karikaturale beeld dat de westerse media vaak schetsen van de partijleider (…) Een belangwekkende biografie, verontrustend ook.’

U leest het hele artikel hier terug.


Over Hoe je Kim Jong-un wordt:

Toen Kim Jong-un in 2011 zijn vader en zijn grootvader opvolgde als leider van Noord-Korea voorspelde menigeen dat de twintiger vanwege zijn gebrek aan leiderschapservaring snel opzij zou worden gezet door oudere partijbonzen. Al snel werd duidelijk dat Kim de onbetwiste leider was; hij bracht de vs en de regio regelmatig tot wanhoop.

Voormalig cia-analiste Jung H. Pak was vanaf het begin van Kims heerschappij betrokken bij het Amerikaanse beleid inzake Noord-Korea. In dit meesterlijke boek verklaart ze Kims onstuitbare opkomst op het wereldtoneel, van de gewelddadige zuiveringen in eigen land tot de diplomatieke stappen die leidden tot de historische – en nog steeds bizarre – ontmoetingen met president Trump.

Terwijl de nucleaire spanningen nog steeds toenemen, is Hoe je Kim Jong-un wordt de eerste gezaghebbende biografie van de raadselachtige man met het merkwaardige kapsel, die vanaf zijn eerste dagen als ‘grote Kameraad’ een onuitwisbaar stempel op de wereldgeschiedenis heeft gezet.

Jung H. Pak is een voormalig CIA-analiste. Met haar briljante Brookings Institution essay ‘The Education of Kim Jong-un’ vestigde ze haar naam als onbetwiste Noord-Korea-autoriteit.