‘Hoor nu mijn stem’ van Franca Treur een ‘zoektocht die leidt naar huis’
De nieuwste roman van Franca Treur, Hoor nu mijn stem, blijft lovende recensie binnenslepen. Donderdag 26 oktober werd haar boek besproken in de Groene Amsterdammer en afgelopen vrijdag werd Hoor nu mijn stem in Dagblad van het Noorden door Sonja Schulte bekroond met vier sterren.
Sonja Schulte schrijft: ‘De emotionele apotheose is geen geconstrueerd drama, maar voelt als een echte, natuurlijke uitkomst. De neiging is groot je af te vragen of dit komt doordat Treur schrijvend met een soort zelfde zoektocht bezig was.’ Xandra Schutte van de Groene Amsterdammer prijst Franca Treur, omdat er in Hoor nu mijn stem ‘geen scherpe grens wordt getrokken tussen het gereformeerde en ongelovige leven.’ Schutte concludeert fraai: ‘Uiteindelijk gaat het in Hoor nu mijn stem niet alleen om de overgave van gelovigen aan God, maar om de overgave van iedereen. Aan het leven.’
Klik hier om het artikel uit de Groene Amsterdammer te lezen.
Eerder was Franca Treur te gast bij Pauw en Kunststof.
Vanaf 2 November gaat Franca Treur op Lezingtour door Nederland. Klik hier voor meer informatie.
De pers over Hoor nu mijn stem:
‘Het kenmerkende Treur-gevoel, de ongewone combinatie van bevrijding en verlies, komt nog beter dan voorheen naar voren.’ de Volkskrant ****
‘De dynamiek zorgt ervoor dat deze roman constant blijft boeien.’ NRC Handelsblad ****
‘Deze nieuwe roman van Treur maakt tastbaar hoe het is om op groeien in bevindelijk-gereformeerde kring, met ervaringen van vervreemding én van pogingen zich een plek te verwerven in dit geloofsklimaat.’ Friesch Dagblad
Over Hoor nu mijn stem:
Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge, ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Naarmate ze volwassen wordt, lonkt ook de maatschappelijke ladder, die gemakkelijker te beklimmen lijkt. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God?
Wat doet het met je wanneer je merkt dat men op jouw plek liever iemand anders ziet? Gina, zelfverklaard beste radio-interviewer van Nederland, verliest in korte tijd haar baan, haar geliefde en haar waardigheid. Haar leven lang heeft ze geïnformeerd naar de ideeën en de binnenwereld van anderen. Maar hoe staat het met haar eigen innerlijk?
In deze nieuwe, psychologische roman geeft Franca Treur een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord.
Franca Treur (1979) is schrijver van romans, verhalen, essays en columns. Ze debuteerde met het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, dat speelt in een bevindelijk gereformeerd milieu (meer dan 150.000 verkochte exemplaren). Later volgden De woongroep, het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen en een bundeling van de piepkleine psychologische verhalen X&Y, die ze schreef voor NRC Handelsblad.