Vorige week ontving De actualiteit van het archaïsche van Gabriël van den Brink •••• in NRC.
In De actualiteit van het archaïsche schetst Van den Brink een filosofisch doordacht beeld van het menselijk bestaan, waarin niet alleen duidelijk wordt hoe wij verschillen van andere diersoorten, maar ook wat we ondanks alle spanningen met elkaar gemeen hebben.
Volgens Arnold Heumakers van het NRC verraad niet alleen de omvang maar ook de historische reikwijdte van De actualiteit van het archaïsche Van den Brinks ambitie. ‘Als dit geen grote greep mag heten, wat dan wel? Hij schaart zich in het rijtje van recente auteurs als Yaval Noah Harari (Sapiens) en David Graeber en David Wengrow (Het begin van alles), die evenmin op een millennium meer of minder kijken,’ aldus Heumakers.
Lees hier het artikel in NRC.
Meer over De actualiteit van het archaïsche:
Hoe verwarrender onze wereld wordt, des te groter het verlangen naar richting. En dat is precies wat Gabriël van den Brink in zijn nieuwe duiding van de menselijke evolutie beoogt. Met een magistrale blik overziet hij vele vormen van menselijk handelen, te beginnen bij lichamelijke, zoals voeden, vechten en zich voortplanten, die we met andere primaten gemeen hebben, tot meer geestelijke, zoals spreken, geloven en schilderen, die alleen bij mensen voorkomen. De actualiteit van het archaïsche geeft een filosofisch doordacht beeld van ons bestaan waarbij niet alleen duidelijk wordt hoe we van andere dieren verschillen, maar ook wat we ondanks alle spanningen met elkaar delen. Dat biedt houvast en hoop, door te laten zien dat de wereld ons niet slechts overkomt – ze hangt mede af van de manier waarop wij zelf al dan niet handelen. Veel problemen waarmee wij worstelen vloeien voort uit onze evolutionaire voorgeschiedenis. Aan ons de uitdaging om te komen tot een betere balans tussen datgene wat het moderne leven van ons vraagt en datgene wat we in het verre verleden ooit geworden zijn.
Gabriël van den Brink was hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan Tilburg University en is nu gasthoogleraar wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit. Eerder verscheen van hem bij Prometheus Ruw ontwaken uit de neoliberale droom (2020, 5de druk).
Over Ruw ontwaken uit de neoliberale droom:
‘Dit boek roept tegenspraak op, maar dat is juist de reden om het te lezen. Elk boek dat het neoliberale beleid ter discussie stelt is nu hoogst relevant.’
Trouw
‘Ik ben een aandachtige lezer van zijn werk omdat hij aantoont hoe wijdverbreid, levendig en beloftevol de gevoelens over gemeenschapszin, een ethische levenshouding, zijn.’
Mark Elchardus, De Lage Landen