Interview Esther van Fenema in het Parool


Afgelopen zaterdag verscheen een interview in het Parool met Esther van Fenema, waarin de psychiater stelt dat de titel van haar boek, Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?, ironisch is bedoeld:

‘Ik zet meer in op een zeven voor tevredenheid, dat is wat alledaagser, beter te hanteren. Geluk wordt hysterisch nagestreefd; piekmomenten verzamelen – nieuwe schoenen, bungeejumpen, weet ik wat allemaal en daar dan een fotootje van maken, posten, likes, ben je weer gestimuleerd – maar tevreden maakt het niet, en gelukkig al helemaal niet. Maar goed, ik ben dan ook iemand die houdt van de discipline van elke dag toonladders oefenen (…) De vraag is hoeveel maakbaarheid nou gunstig is en waar het optimum zit. Daarna houdt het gewoon op en moet je een beetje dankbaar en tevreden zijn.’

U leest het hele artikel hier terug. Esther was tevens te gast in het laatste kwartier van BNR The Friday Move. Het interview kunt u hier terugluisteren.


Over Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?:

We hebben allemaal wel eens tijdelijk last van psychische klachten, maar als ze langer aanhouden kunnen ze ons leven te veel beïnvloeden. Dan kan de psychiater helpen. Want ook al lijkt elk probleem uniek, toch zijn er herkenbare patronen. Een goede psychiater (of psycholoog) verstaat de kunst om die te herkennen, te ontdekken hoe ze zijn ontstaan en advies te geven hoe ermee om te gaan. In Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? laat Esther van Fenema de lezer meekijken in haar spreekkamer, maar ook in haar eigen hoofd. We zijn getuige van haar gesprekken met patiënten die worstelen met veelal herkenbare problemen (met kinderen, ouders, partners, druk van de omgeving, maar in de kern: vooral met zichzelf). Daarnaast laat Van Fenema ons delen in haar gesprekstechnieken: wat denkt ze en waarom reageert ze zoals ze doet? De patiënten die de revue passeren zijn fictief maar gebaseerd op een groot aantal praktijkgevallen van mensen zoals jij en ik, die het eigenlijk best redelijk voor elkaar hebben, maar toch niet echt gelukkig zijn.

Esther van Fenema (1970) werkte ruim tien jaar als psychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Momenteel heeft ze een vrijgevestigde praktijk en werkt ze in de ggz bij de crisisdienst. Ze wordt regelmatig gevraagd als opiniemaker in de landelijke media. Daarnaast is ze als vaste columniste verbonden aan Medisch Contact en schrijft ze regelmatig voor de Volkskrant. In 2018 was ze als psychiater te zien in bn’ers in Therapie op rtl5.