Interessant radio-interview (VPRO) met Ap Dijksterhuis over ‘Wegwee’!
Zoals de titel al luidt van het één-uur-durende fragment heeft Ap Dijksterhuis geen heimwee maar Wegwee! Op 2 oktober gaf Dijksterhuis een bijzonder interessant diepte-interview aan VPRO Nooit Meer Slapen over zijn onlangs verschenen reisverslag Wegwee. In Wegwee neemt hij zijn lezers op amusante wijze mee op reis door veertien landen verdeeld over ruim drie maanden. Dijksterhuis vertelt dat hij altijd al nieuwsgierig is geweest, dit uit zich dus niet alleen in zijn wetenschappelijke carrière, maar ook in zijn reislust. Gemiste treinen, verkeerde bussen, ruzie met een taxichauffeur, worstelen met vervelende bureaucraten en darmproblemen; alle perikelen van het reizen komen aan bod. Maar dat is, zo zegt Dijksterhuis die niet bang is voor een beetje zelfspot, wat het juist allemaal leuker maakt. In de woorden van Kees van Kooten: je moet je eigen banenschil zijn!
Luister het hele interview hier.
Over Wegwee:
Eet hondensoep in Noord-Korea, levende inktvis in Zuid-Korea, maak je uit de voeten voor de Chinese politie, loop een zonnesteek op in Kirgizië en val als een blok voor Armenië. Ap Dijksterhuis voert je in Wegwee met zijn bekende vaart en humor door veertien Aziatische landen, van China en Japan tot Turkmenistan, Nagorno-Karabach en Abchazië.
Tussen de reisbeslommeringen door besteedt deze fervente reiziger en succesvolle psycholoog aandacht aan de vraag hoe belangrijk vrijheid is. De meeste landen die hij bezocht zijn immers dictaturen waar leiders soms tot in het absurde verheerlijkt worden. (Zo bezocht hij onder andere drie opgebaarde leiders en naar schatting 1647 standbeelden van (voormalige) leiders.) Is vrijheid nodig voor het ervaren van geluk? Hoe is het om in een land te wonen waar alle macht bij een man ligt?
Wegwee hoort op het nachtkastje van iedere wegdromer en in de koffer van iedere avonturier. Het is geschreven voor wie vertrekt, voor wie thuiskomt of voor wie hoopt altijd op pad te zijn.
Over Wie (niet) reist is gek:
‘Dijksterhuis heeft humor en kan zichzelf heerlijk relativeren.’
Trouw
Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie (Radboud Universiteit Nijmegen), schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig? en het kinderboek Tussen je oren. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.