Vandaag verscheen er in New Scientist een interview met wetenschapsjournalist Alex van den Brandhof naar aanleiding van zijn boek Priemwoestijnen. Het boek gaat over de hoogtepunten van eenentwintigste-eeuwse wiskunde die tussen de jaren 2001 tot en met 2017 plaatsvonden. Van den Brandhof brengt in Priemwoestijnen wiskunde weer tot leven. Van den Brandhof kijkt naar de priemwoestijnen van Terence Tao, grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden en plaatst deze theorieën in hun historische context. Priemwoestijnen zet de abstracte concepten van wiskunde op een rijtje en vertelt over de interessante verhalen over beroemde wiskundigen en hun jacht naar antwoorden.

In het interview legt Van den Brandhof uit waarom hij voor de wiskunde van de eenentwintigste eeuw koos. Het antwoord is simpel: ‘Juist de nieuwe ideeën zijn zo spannend en zo laat je ook zien dat wiskunde een levendig vak is, ook al is de moderne wiskunde vaak verduiveld abstract.’ Van den Brandhof begrijpt dat die abstractie van wiskunde vaak iets te ver gaat, zelfs voor hem. Met Priemwoestijnen wil hij vooral aan iedereen de waarde van wiskunde meegeven.

Lees hier het volledige interview in New Scientist.


Over Priemwoestijnen:

De eenentwintigste eeuw is nog jong, maar heeft al een indrukwekkende lijst aan wiskundige doorbraken opgeleverd. De wiskundige Terence Tao bewees onder meer een stelling over de lengte van priemwoestijnen: opeenvolgende getallen zónder priemen ertussen. Daarmee beantwoordde hij een vraag van Paul Erdös, de legendarische wiskundige zonder vaste woonplaats, rondreizend met al zijn bezittingen in één koffer, samenwerkend met honderden collega’s.
Priemwoestijnen gaat over zeventien hoogtepunten uit de eenentwintigste-eeuwse wiskunde. Eén uit elk jaar, van 2001 tot en met 2017. Over priemwoestijnen, maar ook over priemtweelingen en rekenkundige priemrijen. Verder onder meer grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden, waarover wiskundigen zich honderd jaar het hoofd hadden gebroken, totdat de Rus Grigori Perelman het pad naar de oplossing blootlegde.
Alex van den Brandhof plaatst de grote ideeën van de wiskunde in hun historische context, schetst de spannende zoektocht naar oplossingen en brengt daarmee de wiskunde ook voor niet-wiskundigen tot leven.

Alex van den Brandhof schrijft als wetenschapsjournalist voor NRC Handelsblad. Hij was jarenlang eindredacteur van het wiskundetijdschrift Pythagoras. Bij Prometheus verschenen eerder De Pythagoras Code en De zeven grootste raadsels van de wiskunde, waarvan hij medeauteur is.

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >